... viete ako je starý?
Doposiaľ vedci datovali najstarší objavený chlieb na približne 9 tisíc rokov. Vychádzali tak z nálezu chleba v Turecku a tak predpokladali, že pečenie chleba je približne rovnako staré ako samotné poľnohospodárstvo.
Posledný objav archeológov v severnom Jordánsku však dokázal, že pečenie chleba je staršie ako samotné poľnohospodárstvo!
Počas vykopávok odkryli okrem iného aj dve budovy v ktorých boli veľké kruhové ohniská.
A v jednom z nich našli množstvo zuhoľnatených zbytkov jedla ktoré potom skúmali pod špeciálnym mikroskopom. Zistili, že niektoré zbytky jedla pochádzajú z chlebových placiek a ich vek bol určený približne na necelých 15 tisíc rokov! Toto je teda považované ako dôkaz že chlieb sa pečie už ozaj, ozaj veľmi dávno.
Obyvatelia vtedajšej Natúfienskej kultúry chlieb vyrábali tak že obilniny lúpali a pomleli - vyrobili si takto múku, tú s vodou vymiesili na cesto, ručne vytvarovali placky a následne ich upiekli. Výskumom sa dokonca podarila zistiť presná aj receptúra! Použitá bola divá pšenica s jačmeňom, tie sa rozdrvili a tak vznikla múka. Do preosiatej múky pridali pomleté hľuzy rôznych vodných rastlín, zmes zaliali vodou a vymiesili cesto. To potom vytvarovali na placku a na horúcom plochom kameni v ohnisku upiekli. Takýto chlieb bol výzorom veľmi podobný dnešnej mexickej tortille alebo pize bez oblohy.
Toto je opravdu zajímavé, vůbec jsem netušila, že má chléb takovou dalekou historii! Ten dobový chléb bych ráda ochutnala, kombinace s oříšky je zvláštní :)
OdpovedaťOdstrániťNuž, originál receptúra je známa, tak treba vyskúšať! Potom daj vedieť ako chlebík chutil.☺
OdstrániťOpravdu je to zajímavé. Také jsem netušila, že už se chléb pekl v tak dávných dobách.
OdpovedaťOdstrániťMyslím že skoro nik netušil, že chlebík vlastne patrí medzi najstaršie pekárenské výrobky! ☺
OdstrániťNemohu tvrdit, že vím , jak dávno se chléb pekl, ale předpokládala jsem, že hosně dávno nějaké pečivo lidé pekli. Podle různých primitivníh kmenů a informacích o nich. Díky za upřesněný recept.♥
OdpovedaťOdstrániťAk doma pečieš, tak vyskúšaj ten recept. Možno bude chlebík chutiť viac ako si myslíš! ☺
Odstrániťoprava- hodně dávno, primitivních ☺
OdpovedaťOdstrániťZajímavé informace.
OdpovedaťOdstrániťZdravím a ďakujem za komentík! Informácia to bola zaujímavá aj pre mňa, keďže si chlieb pečiem pravidelne doma. Ale nie takýto ale zemiakovú klasiku. ☺
OdstrániťNikdy mne nenapadlo přemýšlet o tom, kdy se začal péct chleba, ale určitě bych tolik let nehádala. Díky za informaci, přeji hezký víkend ☺
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za návštevu a komentík! Vedela som že chlieb je starý ale že až toľko, to nie. ☺
OdstrániťAž budu příště péci chléb, zkusím tam přidat ořechy, nebo alespoň sezam, mandle,...
OdpovedaťOdstrániťChléb by mohl být díky různým přidaným složkám jakousi superpotravinou, to znamená, že by zajišťoval potřebné množství bílkovin, vitamínů, minerálů, apod.
Keď sa do chleba pridávajú napríklad aj slnečnicové semienka, prečo by sa nemohli pridať aj posekané orechy? Myslím že za vyskúšanie to určite stojí. Keď upečieš orechový chlebík, tak určite daj vedieť ako chutil! ☺
OdstrániťMoja milá, díky za interesanttní článek. Ty si asi chléb sama pečeš, že? Chtěla jsem Ti poděkovat, žes pomohla dávnej kamarádce Kitty a uvedla jí do společnosti blogspotu. Dnes má svátek a určitě jí to hřeje u srdíčka.
OdpovedaťOdstrániťAno Hanička, chlebík si už roky pečiem doma ale orechy som do neho ešte nedávala. Hanka, netreba mi ďakovať za moju pomoc pre Kitty, keď viem, tak vždy pomôžem keď to niekto potrebuje. ☺
OdpovedaťOdstrániťChleba si občas peču, poslední dobou mám ráda ze semínek, ořechový.
OdpovedaťOdstrániťTiež si chlieb pečiem doma, dokonca sa mi podarilo dopracovať k pečeniu aj dcéru a tak si ho pečie už aj ona - tiež dáva do cesta rôzne semienka, hlavne slnečnicové. 🌞
Odstrániť🌞
OdpovedaťOdstrániť