😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

7. 9. 2020

Francúzska Guyana

 

 

známe súostrovie

Francúzsky Guyane (française), je francúzske územie, zámorský departement (DOM) a zámorský región (ROM) v Južnej Amerike. Územie patrí aj Európskej únii a je rozlohou najväčším departmentom na juhoamerickom kontinente.

Oficiálny názov je Guyana, prívlastok "francúzska" je len hovorový aby sa zabránilo zámene s Britskou Guyaou (Guyana) a Holandskou Guyanou (Surinam). Väčšina územia je nížinatá, pokrytá tropickým dažďovým pralesom a iba 5% územia je obývané. Podnebie je tu rovníkové, veľmi vlhké a tečú tu hlavné rieky Maroni a Oiapoque. Žijú tu černosi, mulati, mestici, kreoli a Indiáni, venujú sa najmä poľnohospodárstvu, ťažbe dreva, zlata, bauxitu, chovu dobytka, výrobe rumu a spracovaniu koží. Hospodárstvo je veľmi zaostalé, priemysel a železnice tu nejestvujú. Krajina je predovšetkým známa svojou základňou pre štarty kozmických rakiet v meste Kourou. Od 16 storočia je to francúzska kolónia, ktorú od roku 1808 obsadzovali Briti a Portugalci a v rokoch 1854 až 1936 tu bola trestanecká kolónia pre ťažkých zločincov. 

Súostrovie sa spoločne nazýva Diabolské ostrovy alebo aj Ostrovy spásy (Iles du Salut), pozostávajú z troch ďalších ostrovov : Kráľovský ostrov (Ile Royale), Ostrov svätého Jozefa (Ile Saint-Joseph) a posledný nesie názov Diabolský ostrov (Ile du Diable). Tento ostrov je veľmi ťažko prístupný pre vysoké vlny a silný prúd. Ostrovčeky sú od seba vzdialené len niekoľko sto metrov a dnes sú veľkou turistickou atrakciou. Ich mená sú úzko spojené s históriou vyhnanstva, z ktorej si uchovávajú, najmä na Royale, veľmi dojemné svedectvá. Na Royale boli galejníkmi odsúdenci zo všeobecného práva, Saint-Joseph prijímal nenapraviteľných galejníkov a utečencov. Na Diablov ostrov boli posielaní najväčší vzbúrenci. Najvyššie hory sú Sommet Tubulaire 830m, Mitaraka 690m a Mont Saint-Marcel 635m.

(zdroj:sk.wikipedia.org)

4 komentáre:

  1. Tak tam se asi nepodívám. A velké vlny u pobřeží a silný proud, to není pro mne, to je dost nebezpečné. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To vieš, že ani ja sa tam nedostanem. Tie vlny a prúdy mi ani tak nevadia, ale moje nohy by to nezvládli...☺

      Odstrániť
  2. No, asi to bude také dost drahé, ale to by mne ani nelákalo. Já už se nepodívám vůbec nikam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme že taký výlet niečo stojí, rada by som šla ale zdravotné dôvody mi to nedovolia. Nuž, tak aspoň po nete... ☺

      Odstrániť