😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

10. 9. 2020

Chlieb

 


 ... viete ako je starý?

Doposiaľ vedci datovali najstarší objavený chlieb na približne 9 tisíc rokov. Vychádzali tak z nálezu chleba v Turecku a tak predpokladali, že pečenie chleba je približne rovnako staré ako samotné poľnohospodárstvo.
Posledný objav archeológov v severnom Jordánsku však dokázal, že pečenie chleba je staršie ako samotné poľnohospodárstvo!
Počas vykopávok odkryli okrem iného aj dve budovy v ktorých boli veľké kruhové ohniská.

A v jednom z nich našli množstvo zuhoľnatených zbytkov jedla ktoré potom skúmali pod špeciálnym mikroskopom. Zistili, že niektoré zbytky jedla pochádzajú z chlebových placiek a ich vek bol určený  približne na necelých 15 tisíc rokov! Toto je teda považované ako dôkaz že chlieb sa pečie už ozaj, ozaj veľmi dávno.
Obyvatelia vtedajšej Natúfienskej kultúry chlieb vyrábali tak že obilniny lúpali a pomleli - vyrobili si takto múku, tú s vodou vymiesili na cesto, ručne vytvarovali placky a následne ich upiekli. Výskumom sa dokonca podarila zistiť presná aj receptúra! Použitá bola divá pšenica s jačmeňom, tie sa rozdrvili a tak vznikla múka. Do preosiatej múky pridali pomleté hľuzy rôznych vodných rastlín, zmes zaliali vodou a vymiesili cesto. To potom vytvarovali na placku a na horúcom plochom kameni v ohnisku upiekli. Takýto chlieb bol výzorom veľmi podobný dnešnej mexickej tortille alebo pize bez oblohy. 

Dobový chlieb sa vedci rozhodli podľa tej receptúry aj upiecť. Pripomínal dnešné celozrnné varianty, bol však trošku trpký a mal nepatrnú príchuť orechov.


19 komentárov:

  1. Toto je opravdu zajímavé, vůbec jsem netušila, že má chléb takovou dalekou historii! Ten dobový chléb bych ráda ochutnala, kombinace s oříšky je zvláštní :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, originál receptúra je známa, tak treba vyskúšať! Potom daj vedieť ako chlebík chutil.☺

      Odstrániť
  2. Opravdu je to zajímavé. Také jsem netušila, že už se chléb pekl v tak dávných dobách.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím že skoro nik netušil, že chlebík vlastne patrí medzi najstaršie pekárenské výrobky! ☺

      Odstrániť
  3. Nemohu tvrdit, že vím , jak dávno se chléb pekl, ale předpokládala jsem, že hosně dávno nějaké pečivo lidé pekli. Podle různých primitivníh kmenů a informacích o nich. Díky za upřesněný recept.♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak doma pečieš, tak vyskúšaj ten recept. Možno bude chlebík chutiť viac ako si myslíš! ☺

      Odstrániť
  4. oprava- hodně dávno, primitivních ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odpovede
    1. Zdravím a ďakujem za komentík! Informácia to bola zaujímavá aj pre mňa, keďže si chlieb pečiem pravidelne doma. Ale nie takýto ale zemiakovú klasiku. ☺

      Odstrániť
  6. Nikdy mne nenapadlo přemýšlet o tom, kdy se začal péct chleba, ale určitě bych tolik let nehádala. Díky za informaci, přeji hezký víkend ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za návštevu a komentík! Vedela som že chlieb je starý ale že až toľko, to nie. ☺

      Odstrániť
  7. Až budu příště péci chléb, zkusím tam přidat ořechy, nebo alespoň sezam, mandle,...
    Chléb by mohl být díky různým přidaným složkám jakousi superpotravinou, to znamená, že by zajišťoval potřebné množství bílkovin, vitamínů, minerálů, apod.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď sa do chleba pridávajú napríklad aj slnečnicové semienka, prečo by sa nemohli pridať aj posekané orechy? Myslím že za vyskúšanie to určite stojí. Keď upečieš orechový chlebík, tak určite daj vedieť ako chutil! ☺

      Odstrániť
  8. Moja milá, díky za interesanttní článek. Ty si asi chléb sama pečeš, že? Chtěla jsem Ti poděkovat, žes pomohla dávnej kamarádce Kitty a uvedla jí do společnosti blogspotu. Dnes má svátek a určitě jí to hřeje u srdíčka.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ano Hanička, chlebík si už roky pečiem doma ale orechy som do neho ešte nedávala. Hanka, netreba mi ďakovať za moju pomoc pre Kitty, keď viem, tak vždy pomôžem keď to niekto potrebuje. ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Chleba si občas peču, poslední dobou mám ráda ze semínek, ořechový.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež si chlieb pečiem doma, dokonca sa mi podarilo dopracovať k pečeniu aj dcéru a tak si ho pečie už aj ona - tiež dáva do cesta rôzne semienka, hlavne slnečnicové. 🌞

      Odstrániť