😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

5. 11. 2009

Alfons Mucha

 
 

 
Narodil sa 24. júla 1860 v Ivančiciach na Morave. Na mníchovskej akadémii študoval u profesorov Hertericha a Löfftza. V roku 1888 odišiel do Paríža, kde navštevoval Academii Julian. 
V mladosti Mucha pracoval ako dekoračný maliar v maliarskej dielni Burgharta-Kautského vo Viedni. V rokoch 1881-83 pôsobil ako portrétista v Mikulove, pre grófa Khuena vyzdobil zámockú jedáleň v Hrušovanoch. Ako pomerne neznámy umelec českého pôvodu, žijúci v Paríži, stal sa Mucha slávnym a populárnym v roku 1895, keď prijal objednávku divadla Renaissance vytvoriť plagát pre najslávnejšiu herečku tej doby, Sarah Bernhardtovú k hre Gismonda od francúzskeho dramatika Victoriena Sardoua. Muchov nekonvenčný štýl konečného nákresu si obľúbila samotná herečka - i Parížania. 
Na základe úspešného prvého plagátu podpísal umelec so Sarah Bernhardtovou exkluzívnu zmluvu na niekoľkoročnú spoluprácu. Mucha jej navrhoval takmer všetko: divadelné kostýmy, javiskové dekorácie, obaly kníh, šperky, nábytok i plagáty, divadelné programy, ktoré okúzlili parížske publikum.
 
Navrhoval poštové známky, kreslil návrhy na české bankovky a bol autorom prvých známok a bankoviek Československej republiky, navrhol prvý československý štátny znak. Jeho tvorba zahŕňa návrhy interiérov, šperkov, ale i návrh okna katedrály sv. Víta (1931) v Prahe. Mimoriadny talent prejavoval predovšetkým v oblasti dekoratívnej grafiky. Vo svojich plagátoch, knižnej grafike a dekoračných návrhoch vytvoril vrcholné diela nového dekoratívneho slohu. Z knižných ilustrácií je známy napríklad Otčenáš z roku 1889. 14. júla 1939, zomrel v Prahe.atrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov secesie (štýlu Art Nouveau, ktorý často nazývali aj Štýl Mucha), umeleckého štýlu, ktorý sa objavil v Európe a v Spojených štátoch v období na prelome 19. a 20. storočia.  
(zdroj:dnes.sk-upravené)
O tomto mimoriadnom umelcovi som písala aj TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára