😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

6. 11. 2009

Claude Monet



 
Keď mal päť rokov, jeho rodina sa presťahovala z Paríža do mestečka Le Havre, ktoré sa nachádza v severnom Francúzsku v Normandii. Tam sa stal známym najmä vďala svojim karikatúram ktoré kreslil uhlíkom. Neskôr sa zoznámil s maliarom Boudinom, ktorý odhalil jeho maliarsky talent a stal sa jeho učiteľom. Naučil ho používať olejové farby, a tiež ako využívať rôzne techniky pri maľovaní. V roku 1859 odišiel Monet na radu svojho učiteľa študovať maliarstvo do Paríža. 
Počas francúzsko-pruskej vojky v rokoch 1870 - 1871 utiekol do Anglicka, aby sa vyhol odvodu, kde spolu s Pissarrom maľovali v londýnskych parkoch a na brehu rieky Temže. V roku 1873 sa už ako ženatý vrátil do Francúzska, do mestečka Argenteuil, neďaleko Paríža. V roku 1883 sa odsťahoval do Normandie, do mestečka Giverny, kde si postavil vlastné štúdio - obrazy sa začali predávať.
 

Na sklonku svojho života trpel mnohými chorobami. Zlý zrak a ťažká reuma spôsobili, že bolo pre neho čoraz ťažšie maľovať. Napriek tomu sa však nevzdával a do posledných chvíľ tvoril.
Narodil sa v Paríži a pochovaný je na cintoríne v Giverny.
(zdroj: upravené - wikipedia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára