😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 1. 2019

Alfons Mucha


 

  
Narodil sa 24.07.1860 v meste Ivančice na Morave. Okrem talentu na spev mal fantastický talent na maľovanie a tak po štúdiu v Brne začal pracovať na mnohých dekoratívnych maľbách - hlavne v divadlách. V roku 1879 sa presťahoval do Viedne, kde svoje umelecké vzdelanie aj dokončil. Vo Viedni spolupracoval s viedenskou divadelnou spoločnosťou až do roku 1881, kedy požiar zničil všetky miestnosti jeho zamestnávateľa. Vrátil sa teda na Moravu a tu pracoval na rôznych dekoratívnych maľbách. Neskôr si ho najal gróf Karl Khuen Belassi z Mikulova aby sa podielal na výzdobe hradu v Hrušovanoch. Gróf bol výzdobou tak ohromený že sa rozhodol zaplatiť Muchovi ďalšie štúdium na Akadémii výtvarných umení v Mníchove a v Paríži. Tu v roku 1897 získal Mucha zákazku na plagát pre Theatre Sarah Bernhardt, ktorý ho preslávil.
Alfons Mucha sa stal známy hlavne ako umelec užitého umenia, okrem množstva plagátov tvoril aj nálepky na fľaše, čokolády, sušienky alebo cigarety. Maľoval dokonca aj rôzne návrhy menu pre jedálne a ilustroval aj mnohé kalendáre. Po prvej svetovej vojne vytváral ilustrácie poštových známok i bankoviek.

 
18 rokov pracoval na majstrovskom diele nazvanom "Slovanská epopej", čo bola vlastne séria 20-tich obrovských obrazov zobrazujúcich dejiny slovanských národov. Toto veľkolepé dielo venoval v roku 1928 Prahe s tým, že dielo bude umiestnené v budove ktorá bude na tento účel zvlášť postavená. Aj keď Mucha neuviedol termín do ktorého má byť budova postavená, túto podmienku Praha nikdy nesplnila. Jediný dedič (John Mucha) žiada od roku 2016 aby mu toto dielo Praha vrátila, pretože galéria stále nie je postavená, dokonca mal námietky voči tomu, že dielo putovalo na výstavu až do Ázie. Hrozilo totiž že dielo by sa cestou mohlo poškodiť. Súdny spor sa v roku 2017 skončil tak, že Mestský súd v Prahe rozhodol o výlučnom vlastníctva diela : Slovanská epopej patrí Prahe. Dedič sa ale nevzdáva, odvolal sa a tak bude súdny spor pokračovať ...

Keď v roku 1939 obsadili nacistické vojská Československo, Alfons Mucha patril medzi prvých ktorí boli gestapom zatknutí a vypočúvaní. Samozrejme, že toto už 79 ročný starec veľmi zle znášal a prejavilo sa to hlavne na jeho zdraví. Zomrel v Prahe 14.07.1939 na zápaľ pľúc a pochovaný je v Slavíne na Vyšehradskom cintoríne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára