😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 5. 2019

Titanic alebo Olympic?





Vieme, že najväčší zaoceánsky parník pod názvom "Titanic" narazil v noci zo 14. na 15.04. 1912 do ľadovca a potopil sa veľmi rýchlo na dno oceánu. Táto loď bola postavená v lodeniciach Harland and Wolf v Belfaste - rovnako ako aj ďalšie dve Olympic a Brittanic. Olympic bol skoro identický s Titanicom, bol o rok starší a líšili sa od seba len v skutočne malých detailoch, ktoré poznali len ich tvorcovia. Dnes už vieme, že lode mali napríklad rozdielny počet okienok - Olympic ich mal 16 a Titanic 14. Ponúkam zaujímavú gif animáciu:

 
Olympic mal počas svojich plavieb niekoľko kolízií, ktoré loď dosť vážne poškodili. Po zrážke s vojenským krížnikom HMS Hawke ostali na lodi viditeľné stopy po oprave. Naviac, vyšetrovaním sa zistilo že nehodu jednoznačne zavinil kapitán Olympicu a preto poisťovne odmietli uhradiť škodu. Asi 2 mesiace trvalo kým bola loď opäť schopná plavby, však zakrátko sa ukázalo že poškodenie je oveľa závažnejšie. Loď mala problémy s motormi, jej trup ostal po nehode ohnutý a mala mierny náklon do ľavej strany. Začiatkom roku 1912 loď už nemala nijakú hodnotu keďže nedokázala prinášať spoločnosti zisky a bola tak vlastne odsúdená na "odpis". A v dokoch stál tesne pred dokončením s Olympicom identický Titanic!

Vznikol teda diabolský plán na "parádny" historický a poisťovací podvod : Olympic sa vymení za Titanic! Stačí len natrieť lode rovnakým náterom, prepísať ich názvy a nik sa nič nedozvie. Neopraviteľný Olympic (už pod názvom Titanic) bude mať na mori nehodu počas ktorej sa potopí a novučký Titanic (pod názvom Olympic) bude zarábať. A poisťovne potom zaplatia spoločnosti krásnych 12 miliónov liebier. Prečo spoločnosť White Star Line navýšila poistnú sumu zo 7 miliónov na 12 miliónov libier len týždeň predtým, ako sa "Titanic" vydal na osudnú plavbu? 
Ďalšou zaujímavosťou je to, že pár hodín pred vyplávaním lode mnohí "boháči" svoju plavbu zrazu zrušili a na loď nenastúpili ...



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára