😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

10. 5. 2019

Úžasný komplex jaskýň


 

 
V Číne, v provincii Zheijang sa nachádza fantastický komplex jaskýň nazvaných Longyou. Nachádza sa tu až 36 veľkých miestností, sú v nich kamenné mosty, sochy a dokonca aj bazény! Právom je teda tento komplex považovaný za 8-my div sveta. Mnoho storočí sa však o ňom nevedelo a je divné, že 5 tisíc rokov stará čínska starobylá kultúra nechala toto dielo zabudnúť, dokonca o tomto historickom koplexe neexistuje nikde žiadna písomná zmienka. Až v roku 1992 boli jaskyne náhodou objavené.
Jaskyne nie su prírodným výtvorom ale vytesali ich ľudia do hĺbky až 30 metrov, ich steny sú rovné a stropy sú podopreté zdobenými kamennými piliermi vysokými až 10 metrov. Vedci si myslia, že počas vytvárania tohoto komplexu mohlo byť vyťažených približne až milión kubických metrov kameňa a podľa nich trvalo najmenej 6 rokov kým množstvo ľudí toto dielo dokončilo.
V každej samostatnej jaskyni je strop až po podlahu pokrytý precízne vytesanými vzormi, vrátane stĺpov. Podnes sa však nevie akým spôsobom a akými nástrojmi sa tu pracovalo, pretože nič také tu nebolo nájdené.
Tiež sa nevie ako a čím si robotníci pri prácach svietili. Vchod je totiž dosť úzky a tak sa slnečné alebo denné svetlo nemá šancu dostať do 30 metrovej hĺbky kde je dokonlá tma. Ak si pri práci svietili fakľami, museli by na stenách alebo stropoch ostať zadymené miesta. No nič také sa nenašlo.
Keď boli jaskyne objavené, viaceré jej priestory boli zaplavené priezračne čírou vodou čo umožnilo vidiet až na dno. Až po odčerpaní vody sa prišlo na to, že to nie su prírodné jazierka ale umelo vytvorené, pretože vo vode sa nenachádzali žiadne ryby ani iné vodné živočíchy alebo ich pozostatky.
Zaujímavosťou, že jaskyne sú až 2 tisíc rokov nedotknuté, pritom v okolitej krajine zúrili vojny, boli tu časté povodne a viaceré prírodné kalamity. Steny jaskýň sú pritom len 50 cm hrubé a výzdoba stien je dokonale čistá a zreteľná akoby ju niekto len pred chvíľou dokončil.
Všetkých 36 jaskýň sa rozprestiera iba na jednom štvorcovom kilometri (!), pritom jednotlivé jaskyne nie su medzi sebou nijako prepojené.
Mnoho hypotéz sa zaoberalo tým, na čo tieto priestory kedysi mohli slúžiť. Niektorí experti si myslia, že šlo o pohrebné miesta, iní si zas myslia, že tu boli sklady, prípadne tajné priestory určené vláde. Ale fakt, že priestory sa budovali veľa rokov tieto hypotézy vyvracia.
Záhadou tohoto komplexu je to že sa nachádza tesne pri 30°severnej šírky - v tej sa totiž nachádzajú aj také záhady ako je napríklad Bermudský trojuholník, egyptské pyramídy či Noemova archa...
V každom prípade, celý kompex musel nechať vybudovať niekto, kto v tom čase bol mimoriadne významný. Pritom prvý čínsky cisár "Š´-chuang-ti" nechal postaviť známy čínsky múr - ale ten tomuto jaskynnému komplexu nesiaha ani po päty. Ak by predsa len cisár túto stavbu prikázal, bola by o nej zmienka tak ako aj o slávnom múre.
Doposiaľ boli verejnosti sprístupnené iba dve jaskyne, zvyšok je ešte zanesený bahnom a až po náročnom vyčistení ich budú môcť návštevníci vidieť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára