😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

28. 4. 2019

Záhadné objavy na morskom dne





V mori sa nachádza množstvo vecí, ktoré tam nikdy nepatrili a zanechal ich tam výlučne človek. Buď ide o potopené vraky lodí alebo lietadiel, alebo sú to rôzne zatopené staroveké mestá - resp. ich zvyšky, antické hlinené nádoby, sochy alebo len ich torzá a podobne. Boli tu však objavené aj pozostatky niečoho, čo dnes zatiaľ nevieme s istotou definovať.
V roku 1985 pri pobreží New Jersey (severovýchod USA) bolo mapované morské dno. Prístroje zachytili len 8km od pobrežia v 30 metrovej hĺbke dva veľké objekty a potápači potom zistili, že ide o vraky dvoch lokomotív. Záhadou ale je že sa nevie akým spôsobom a prečo sa tieto lokomotívy dostali na dno mora, dokonca neexistuje žiadny historický doklad o tom že boli vyrobené! Až neskoršie výskumy potvrdili, že ide o vzácne parné lokomotívy vyrobené v roku 1850 v USA. Prečo skončili na morskom dne je podnes ozaj záhadou.
Najznámejšia megalitická stavba na svete je nesporne Stonehenge v Anglicku, ktorá pochádza z mladšej doby kamennej. Nie je to ale jediná stavba! Na dne jazera Michigan (USA) boli v roku 2007 objavené podobné kamene a rovnako sú usporiadané do kruhu ako Stonehenge. Na jednom z kameňov bola nájdená rytina mastodonta, ktorý žil približne pred 10 tisíc rokmi. Bohužiaľ, viac informácií sa vedcom zistiť nepodarilo a tak táto podmorská stavba ostáva naďalej nevysvetlenou záhadou.
Na morskom dne sa nachádza aj dosť veľká skupina sôch, nejde ale o žiadny historický a senzačný objav, pretože ide o zvláštnu výstavu novodobého anglického sochára Jasona Taylora. Ide vlastne o najväčšie podmorské múzeum na svete ktoré sa nachádza v Karibskom neďaleko kúpelného mesta Cancún v juhovýchodnom Mexiku. V hĺbke 9 metrov je tu množstvo rôznych postáv v životnej veľkosti, ktoré len tak stoja alebo sedia a sú vyrobené z materiálu, ktorý je absolútne pre morský život neškodný. Sú tu umiestnené aj rôzne domy a domčeky či chalúpky. Časom sochy pokryli morské riasy i koraly, ich vzhľad sa časom mení a tak pôsobia akoby tam boli už veky.
Pred viac ako 65 miliónmi rokov žila v mori okrem iných živočíchov aj ryba ktorú vedci pomenovali "latiméra divná" a zaradili ju do skupiny "lalokoplutvých". Táto ryba mala váhu od 70 do 90kg, jej dĺžka dosahovala okolo 2 metrov a pohybovala sa v hĺbke približne 150 až 700 metrov. Podľa vedcov ryba vyhynula v rovnakom období ako vyhynuli dinosaury. V roku 1938 pri pobreží Afriky ju ale náhodou vylovil miestny rybár! Toto nebol jediný prípad, kedy sa rybárom podaril takýto úlovok. V roku 1998 bola táto ryba ulovená rybármi neďaleko Indonézie, v zajatí žila 17 hodín, pričom bežne umiera do 2 hodín po vylovení. V roku 2007 ju vylovili neďaleko ostrova Sulawesi. Samozrejme, ide o objav storočia. O tejto rybe máme zatiaľ minimálne informácie, vieme len toľko že žije výlučne v chladných a hlbokých vodách. Vedci ešte nevedia koľko jedincov sa v mori nachádza a nevedia prečo krátko po výlove umiera. Obchod s mäsom tejto ryby je prísne zakázaný pretože ide o chránený a ohrozený druh.
Medzi najúžasnejšie objavy v mori patrí prístroj, ktorému vedci určili vek na viac ako 2 tisíc rokov! Spočiatku sa nevedelo o čo ide, ale potom sa s prekvapením zistilo že ide o brilantne vyrobený mechanizmus (počítač) slúžiaci kedysi na vypočítanie polohy hviezd a planét, dokázal zobraziť ročné obdobia, grécky zverokruh a dokonca aj fázy mesiaca. Poháňaný bol pravdepodobne nejakou kľukou ktorá sa však nezachovala. Podobné prístroje sa v novoveku začali vyrábať až v 16-17.storočí... Aký to bol človek, čo toto vymyslel a zostrojil pred viac ako 2 tisíc rokmi?
Pridávam aj video, snáď sa časom nestratí: 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára