😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

21. 4. 2019

Karlův most




 
Pôvodne sa nazýval "Kamenný most" alebo aj "Pražský most", dnešný názov získal v roku 1870. 
Most pretína rieku Vltavu pretekajúcu Prahou a spája tak mesto. Jeho výstavba sa začala v roku 1357, potom ako topiaci sa ľad strhol "Juditin most". 
Základný kameň položil samotný Karol IV : Luxemburský (rímsky, český, lombardský, arelatský a rímskonemecký kráľ), ktorý na stavbu vynaložil nemalé finančné prostriedky. Preto nesie tento kamenný most vo svojom názve práve jeho meno. 
Bohužiaľ, dokončenia stavby sa kráľ nedožil, v roku 1378 zomrel. Most bol celkove dokončený až v roku 1400. V rokoch 1883 až 1905 jazdila po moste konská železnica, potom to boli električky, tie však dosť mostu škodili a tak ich nahradili autobusy. Od roku 1965 sa premávka na moste skončila a slúži už iba chodcom a množstvu turistov.
Celkove je na moste 32 sôch a súsoší rôznych historických a cirkevných osobností.
Kto ešte túto cennú historickú pamätihodnosť nenavštívil, o veľa prišiel. Je preto namieste urobiť si výlet, prejsť sa po tomto moste a pokochať sa všetkým, čo tu naši predkovia vytvorili...
 
 Nielen vajíčka do malty, ale aj mach! Potápači totiž našli v deviatom pilieri mosta pod dvoma mlynskými kameňmi mach zo 14. storočia!
Čo tam robí? Vrstva machu bola zrejme staviteľmi úmyselne použitá k odpruženiu či rozloženiu váhy medzi štrkom a pieskovcovými mlynskými kameňmi! "Je to skutočne neobvyklý a vzácny nález," povedal archeobotanik Petr Pokorný z Archeologického ústavu Akadémie vied s tým, že mach dosiaľ nebol nikdy v žiadnom moste nájdený. Silno stlačená vrstva machu známa ako Schreberov trávnik s prímesou jedľového ihličia a jedľovými peľovými zrnami je zachovaná úplne dokonale! A to pochádza zo 14. storočia…!

Karlov most stojí na machu! 
Pre odborníkov je to tak ďalšie prekvapenie v preskúmavaní základov a stavby Karlovho mosta v Prahe. Pred časom sa totiž potvrdilo aj legendou opradené používanie vajíčok v malte! Prečo použili stavbári mach, sa odborníci zatiaľ len dohadujú. Určite to ale podľa Pokorného bolo z technologického dôvodu.
 (zdroj:blesk.cz)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára