😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

18. 11. 2020

Kapusta/zelí


Odjakživa bola kapusta/zelí zdrojom vitamínov, ľahko sa dá dopestovať a následne rôzne spracovať.
Treba vedieť, že ide o skvelú potravinu na posilnenie imunitného systému a tak by sme ju mali zaradiť do svojho jedálnička - hlavne na jeseň a v zime.
Obsahuje vysoký obsah vlákniny, draslík, kyselinu listovú, vápnik, železo, vitamíny „K“, „A“ a „C“. Podporuje zdravie srdca, ciev, mozog, chráni zrak a tiež znižuje roziko rakoviny.
Pretože neobsahuje skoro žiadne tuky, má nízky glykemický index, môže ju konzumovať prakticky každý, aj ten čo má cukrovku aj ten, kto chce schudnúť.
V kuchyni ju možno pripravovať na veľmi veľa spôsobov: dusenú, varenú, zapečenú ale i surovú.

Ponúkam tri zaujímavé, jednoduché a výborné receptíky:

Šalát Coleslaw
Ingrediencie:
700g bielej kapusty, 300g mrkvy, 100g kukurice, 1 cibuľa, 2PL vínneho octu, 250g tatarskej omáčky, soľ a mleté čierne korenie.
Postup:
Očistenú mrkvu nastrúhaš, kapustu/zelí pokrájaš na tenké pásiky, cibuľu nakrájaš najemno, pridáš tatarskú omáčku, vínny ocot a ochutíš soľou a korením. Všetko spolu zmiešaš a odložíš do chladničky na cca 24 hodín aby sa chute prepojili.

Klasický kapustový šalát
Ingrediencie:
polovica hlávky bielej kapusty/zelí, 1 šalátová uhorka, 2 mrkvy, 1 cibuľa, podľa chuti: soľ, mleté čierne korenie, ocot, olivový olej a práškový cukor.
Postup:
Kapustu/zelí pokrájaš alebo postrúhaš na jemné pásiky, mrkvu postrúhaš na hrubšej časti strúhadla a uhorku pokrájaš na tenké kolieska. Podľa vlastnej chute dochutíš soľou, korením, pokvapkáš olejom, octom a posypeš cukrom. Dobre premiešaš a necháš v chladničke cez noc aby sa chute prepojili. Podávaj ako prílohu k rôznym jedlám.

Maďarská klasika
Najemno nakrájaná menšia hlávka kapusty a 1-2 cibule sa mierne posolia a okorenia, posypú celou rascou/kmínom a zalejú sa sladkokyslým nálevom z octu, vody a práškového cukru. Dobre premiešať a nechať v chladničke cez noc aby sa chute prepojili. Môže sa pridať aj postrúhaná mrkva.

16 komentárov:

  1. My jsme si zamilovali zelňačku s klobásou.Recept jsem našla na internetu.Okamžitě jsme ho zařadili do našeho jídelníčku.Já zelí miluji odjakživa ve všech podobách.Dala bych si zelí přímo z hlávky zelí,ale hlava rodiny to nemusí.Děti sem teď nechodí...
    Přeji nádherný den ve zdraví ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kapustu (teda zelí) mávame na stole pravidelne, hlavne teraz v čase korony. Obsahuje veľa potrebných vitamínov a okrem toho nám moc chutí. Nepoznám niekoho z rodiny čo by je nemal rád. 🌞

      Odstrániť
    2. Tak jsme měli dnes zelňačku - mňam.Udělala jsem jí "kýbl",budeme mít i na zítřek.
      Přeji krásný den ☺

      Odstrániť
    3. Verím Evka, že ste si urobili ozaj chutnú dobrotku! Ja tiež varím tak, aby mi aj ostalo, prípadne ju šupnem do mrazáku a máme na neskoršie. V podstate onedlho budem variť Vianočnú kapustnicu - vždy ju varím vopred, aby sa naležala. Vtedy je skutočne dokonalá. Kľudne by som ju jedla kedykoľvek ale je to naša tradícia, tak sa na ňu musíme tešiť a nie prejesť sa jej. Tak moja, maj pekný podvečer a pohodový nový deň! 🌞

      Odstrániť
  2. To byl prima nápad. Zelí také miluji v jakémkoliv stavu, zelňačku dělám z kysaného zelí a tu máme moc rádi. Díky i za inspiraci, Vieruško.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada Libuška, že Ťa môj článok inšpiroval, tak prajem dobrú chuť!! 🌞

      Odstrániť
  3. Jsem z oblasti, kde naši předkové žili chudě a maso bylo jen málokdy. Na ty časy zůstalo přísloví "Brambory a zelé - živobytí celé". Tehdy si ti lidé ani neuvědomovali, že tahle strava bohatá na vitamíny, hlavně důležitý vit. C i nerostné látky, jim pomáhá udržovat se v kondici a překonat různé choroby. ... Jako dítě jsem zelí ráda neměla, snědla, ale nějak mi nechutnalo. Dnes si to vynahrazuji a naposledy jsme měli k obědu zelí zrovna dnes a porce tam ještě je. Nějaký ten salát vyzkouším. Jo a na ten salát tresky v majonéze jsem se v Globusu ptala, ale vůbec to neznají. Hanka ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hani, ja som kapustu mala rada vždy a nedám na ňu dopustiť! Teraz pred zimou ju konzumujeme oveľa vo väčšej miere ako v lete. A teším sa na Vianoce, to budeme mať okrem iného aj vianočnú kapustnicu s domácou klobáskou, údeným a bravčovým mäskom a hubami ... to je ozaj "bašta"! 💖
      Tušila som že tresku v majonéze asi v Čechách nemáte. Je to škoda, pretože ako som už písala, je skvelá! Takže si treba urobiť výlet na Slovensko a kúpiť si ju.

      Odstrániť
  4. Jako dítě jsem kapustu ani zelí příliš nemilovala, ale poslední dobou těmto dvěma potravinám přicházím na chuť. Zaujal mě ten první recept, na ten salát :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak treba si ten šalátik doma urobiť. Potom napíš ako chutil, držím palce, nech sa Ti podarí!🌞

      Odstrániť
  5. Taky se mi zalíbil ten první salát, určitě ho budu zařazovat k jídlům, když teď sama vařím. Možná by se dal i sterilovat na jindy. Je ale asi pravda, že čerstvý je čerstvý. Rozhodně u nás bude o víkendu, děkuji za recept ☺ ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, myslím že bolo na čase aby si doma varila Ty a nespoliehala sa len na donášku hotového jedla. Kapusta/zelí, je zdravá a tak ju treba konzumovať pravidelne a rôzne podľa chuti pripravenú! 😉

      Odstrániť
  6. Vierko, teď z jiného soudku ... Koukám, že v těchto dnech máš výročí svého blogování, jestli dobře počítám, je to 12 let. Hezká řádka let a určitě by na toto téma byl dobrý, třeba pro mne i poučný článek - jak vidíš vývoj blogování, případně, jak jsme se "my" změnili.
    Přeji ti hodně inspirace a radosti ze svých blogů a aby to tady dlouho vydrželo. Prostě pěkné výročí. Hanka ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanička moja, máš pravdu! Už som stará (blogerka)😉. Mala som v pláne k tomuto výročiu napísať nejaký článoček, lenže ... idem vydávať dcéru a tak mám čas na všetko možné, len na blog nie.
      Máme korona opatrenia, takže sa treba prispôsobiť nariadeniam a podľa toho sa aj zariadiť. Ale potom, keď bude čas, tak určite napíšem svoje poznatky!!! Za tých "pár" rokov ich je ozaj dosť. Pá moja a ďakujem! 🌞

      Odstrániť
  7. Zelí míváme jako přílohu docela často, i zelňačku s klobásou. Tu maďarskou klasiku jsem občas dělávala z kysaného zelí, ale z hlávky ho určitě vyzkouším. Díky za tip ☺☺☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je ozaj dobré a správne ak je kapusta pravidelne zaradená do jedálničku. Nech je pripravená akokoľvek, vždy bude len dobrý zdroj vitamínov! 🌞

      Odstrániť