😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

16. 3. 2019

Najstarší park v Európe



Najstarší verejný park v Európe má rozlohu 42 ha, založený bol v rokoch 1774 až 1776, postupne ho revitalizovali a jeho dnešná podoba pochádza z roku 1839 - sú tu staré mohutné vzácne stromy a rôzne kroviny. Veľkou rekonštrukciou však prešiel v 70-tych rokoch minulého storočia, napríklad tu bola vytvorená zaujímavá architektúra akou sú drevené oddelené priestory na posednie v kruhovitom tvare. Každý priestor nesie prvky zverokruhu. Sad sa nachádza v Bratisalve - Petržalke, nesie meno slovenského národného buditeľa a významného predstaviteľa básnikov štúrovskej generácie Janka Kráľa. 
Pôvodná veža stojaca na Františkánskom kláštore bola postavená v prvej polovici 14. storočia. Čas, živelné pohromy a technické nedostatky sa citeľne odrazili na vzhľade a problémoch veže. O jej kritickom stave svedčia zmienky zo 60. rokov 19. storočia. Radikálne kroky boli nevyhnutné keď koncom novembra 1891 došlo v Bratislave k zemetraseniu. Práce na oprave, resp. výmene veže začali až v máji 1895. Pre zachovanie pamiatky bola potom v Petržalskom sade Janka Kráľa znovupostavená pôvodná veža z Františkánskeho kláštora, stojí tam podnes ako veľmi zaujímavý a dominantný prvok tohoto sadu.
 
Toľko z histórie.
A ako sa cítia návštevníci tohoto parku dnes? Financie bolo potrebné investovať všade inde len nie do tejto vzácnej pamiatky.

 
Drevené zverokruhy určené na príjemné posedenie sú už roky v dezolátnom stave, verejné wc je totálne zničené, preto je verejnosti neprístupné a uzavreté železnou mrežou. Dlažba ktorá má slúžiť výlučne chodcom je povytĺkaná a rôzne čarbanice mladých "umelcov" nazývaných graffiti zdobia všetko kde bolo možné toto "umenie" prejaviť. V nočných hodinách sa sem chodiť neoplatí, dokonca je vtedy prechádzka týmto parkom doslova riziková, pretože je atraktívna hlavne pre rôznych asociálov či popíjajúcu alebo drogujúcu mládež. O košoch na odpadky je zbytočné zmieňovať sa - neexistujú vôbec alebo po nich ostali iba torzá. Rovnako je tu v noci aj nulové osvetlenie.
V centre parku je namiesto nejakej zaujímavej galérie umiestnená škaredá a do priestoru nevhodná budova erotického salónu, ktorý toto významné miesto doslova dehonestuje...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára