😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

25. 2. 2019

Sopky a obria kra na Antarktíde





Pod topiacou sa ľadovou kryhou na Antarktíde na ostrovoch Pine Island bola tímom vedcov objavená aktívna sopka, dokonca bolo časom zistené, že sa tu nachádza skoro 100 sopiek!
Znamená to teda, že existuje ďalší zdroj tepla ktorý spôsobuje topenie ľadu čo prispieva k zvyšovaniu sa hladiny oceánov?
Údaje NASA zozbierané od roku 2002 z družice ukazujú že antarktické i grónske ľadovce svoju hmotnosť strácajú a ďalšie satelitné pozorovania dokazujú, že hladina mora sa za posledných 100 rokov zvýšila približne o sedem centimetrov. Od roku 2009 sa roztápanie ľadu ešte zrýchlilo.
Zatiaľ neexistujú žiadne priame dôkazy, že by táto sopečná činnosť súvisela s topiacim sa ľadom a tak sa za hlavného vinníka stále oznčujú zmeny klimatických podmienok.
Ale niečo pravdy na tom bude, veď každá sopka - aj tá podmorská produkuje predsa enormné teplo ...
 
Kra obrej veľkosti


Na Antarktíde praská obrovská ľadová kryha, pomaly ale iste sa oddeľuje od ľadového povrchu, čím ohrozuje hladiny svetových morí. Potvrdzujú to aj rôzne snímky a mapovania NASA.
Trhlina sa ťahá už do dĺžky 112 kilometrov a v priemere má šírku (zatiaľ) až 90 metrov !
Gigantická puklina sa každým dňom rozširuje a za niekoľko mesiacov by sa mala kryha ceľkom oddeliť. Jej veľkosť je ohromujúca - vedci ju prirovnávajú k veľkosti amerického štátu Delaware čo je niečo viac ako 5 tisíc štvorcových kilometrov.
Odtrhnutie kryhy od ľadového povrchu bude mať viac ako pravdepodobne skutočne nebezpečné a až katastrofálne následky ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára