😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

18. 3. 2019

MDŽ



Mnohí páni tvrdia, že tento sviatok žien neoslavujú pretože je to vraj iba komunistický sviatok a tak ich matky, staré matky, manželky či priateľky v tento deň kytičku a bozk nedostanú. Rozhodla som sa preto pridať na svoj blog článok na túto tému.

V prvom rade treba vysvetliť ako treba chápať slovo "medzinárodný". Toto slovo vystihuje niečo čo sa týka vzájomných vzťahov medzi viacerými národmi a štátmi bez ohľadu na politické zameranie tej - ktorej krajiny (napríklad medzinárodný olympijský výbor, medzinárodné svetové dni a sviatky, medzinárodná vyšetrovacia skupina, medzinárodný tým archeológov atď.)

Medzinárodný deň žien bol uznaný Medzinárodnou ženevskou konferenciou (OSN) ktorá sa konala v Kodani v roku 1910, dátum bol stanovený až po skončení prvej svetovej vojny vždy na 8. marec/březen. A aký bol vlastne dôvod?

V Rakúsku, Švajčiarsku a v Nemecku sa prvý MDŽ konal už v roku 1911, v roku 1913 ho oslavovali už aj v cárskom Rusku. Vo vtedajšej ČSR sa prvý krát MDŽ oslavovalo v roku 1921, potom už oslavy nadobudli masový charakter. V priebehu 2.svetovej vojny boli v ČSR od roku 1938 oslavy MDŽ zušené, obnovené boli až po skončení vojny. A od roku 1975 si týmto dňom pripomíname aj deň medzinárodnej solidarity žien za spravodlivosť, rovnoprávnosť, rozvoj a hlavne za boj za celosvetový mier.

Bohužiaľ, za minulého režimu získal tento sviatok riadne pochybný nádych, slávil sa oficiálne - skoro povinne, oslavy otváral súdružský príhovor vedúceho pracovníka, ženy dostali klinček či tulipán s bonboniérou a potom sa na pracoviskách rozprúdila "veselá oslava", z ktorej viac-menej išli domov opití všetci chlapi. Zrejme z tohoto dôvodu si podaktorí podnes myslia a sú presvedčení, že ide výlučne o komunistický sviatok a tak ho neakceptujú (pritom by stačilo kliknúť na internet a páni by sa dozvedeli ako to s týmto sviatkom vlastne je).

Ale ako to už býva, skutočnosť je často iná ako si len myslíme ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára