😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

21. 1. 2019

Socha slobody



Francúzsko bolo jedinou krajinou, ktorá poskytla pomoc americkým osadníkom v boji za ich nezávislosť v Anglicku. Ako sympatie potom k novovzniknutej republike za Atlantickým ocánom vytvorili Francúzi sochu, ktorá toto priateľstvo a pomoc bude pripomínať večne.
Najprv sochár F. Bartholdi navrhol hlinený model ktorý bol vysoký asi ako dospelý človek, ďalší model mal už výšku 3 metre a tretí model bol približne 4x menší ako je dnešná výška sochy. Posledný model bol vyrobený už vo veľkosti akú dnes poznáme a podľa neho bola potom odliata socha z medi - hlava bola dokončená až nakoniec. Medený plech, ktorý pokrýva celú železnú a oceľovú kostru navrhol samotný Gustave Eiffel a podstavec na ktorom socha stojí, navrhol americký architekt R. M. Hunt.
Dňa 4.06.1884 bola v paríži slávnostne socha odovzdaná americkému vyslancovi. Aby sochu mohli prepraviť na francúzskych lodiach do New Yorku, museli ju rozobrať až na 350 častí. V newyorskom prístave potom sochu zostavovali až dva roky - hlava a pochodeň boli najprv vystavené verejnosti na obdiv, potom bola socha postupne skompletizovaná a umiestnená aj podstavcom na malý ostrovček pred New Yorkom.
28.10.1886 ju tu slávnostne odhalil 22 prezident USA Grover Cleveland a od roku 1984 je zapísaná do zoznamu pamiatok UNESCO. Do roku 1902 slúžila socha aj ako maják, ktorého svetlo bolo vidieť až do vzdialenosti 40 km.

Socha, ktorá predstavuje antickú bohyňu Libertas, drží v ľavej ruke dosku s dátumom vyhlásenia nezávisosti :"JULY IV MDCCLXXVI" (4.07.1776 deň vyhlásenia Deklarácie nezávislosti). Samotná socha má výšku 46 metrov, spolu s podstavcom meria 93 metrov, jej váha je 205 ton, cez obvod meria 10,6 metrov a ústa sochy majú necelý meter. Koruna na hlave sochy má 7 paprskov ktoré vyjadrujú symbolizujúcu slobodu cez sedem morí do siedmych kontinentov - teda do celého sveta.
Pozrieť si sochu slobody z blízka alebo navštíviť jej útroby nie je až taký problém, stačí si cez interet objednať lístok (maximálne 4 kusy). Treba však počítať s tým, že výťah tu nie je - takže ak sa chcete dostať ceľkom hore, musíte absolvovať až 354 schodov! Ak sem pôjdete v lete, dobre sa v soche ochladíte, pretože teplota jej útrob je od 10 do 20°C.  
Za viac ako 100 rokov, čo tu socha stojí, došlo pôsobením poveternostných podmienok k rôznym poškodeniam a tak bola socha viac krát vďaka verejným zbierkam zrekonštruovaná. Boli vymenené vnútorné oceľové konštrukcie, medené a oceľové skrutky, nity a čapy rovnako ako aj obal z medených dosiek. Tiež bola vyrobená a osadená nová elektrická pochodeň ktorej plameň pozostáva z 24 karátového zlata a v noci ho vidno z veľkej diaľky. Pôvodná pochodeň je vystavená ako exponát na zemi kde si ju možno pozrieť ceľkom zblízka.
V súčasnej dobe slúži socha hlavne ako turistická atrakcia, ktorú ročne navštívi až 5 miliónov návštevníkov. Zaujímavosťou je že počas roka do sochy udrie ž 600 bleskov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára