😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

28. 1. 2019

Elektrina





V školách nás učili, že batériu - teda galvanický článok vynašiel L. Galvani a zostrojil taliansky fyzik A. Volta, po ktorom bola aj následne pomenovaná jednotka elektrického napätia.
Nádoba na úvodnom obrázku vyzerá ako malý džbánik - po viacerých výskumoch bola datovaná do obdobia prelomu letopočtu (cca 245 p.n.l. až 224 n.l.), kedy v tejto oblasti žilo a vládlo etnikum Parthov a Sásánovcov.
Dva roky po tomto objave sa nemecký maliar W. König ktorý pracoval v Irackom národnom múzeu vyjadril, že viac-menej ide o galvanický článok. Urobili sa rôzne a viaceré pokusy, ktoré dokázali že ak sa nádoba naplní kyslou tekutinou (citrónová šťava alebo vínny ocot), tak dochádza k elektrolýze a "batéria" vyrobí napätie približne 2 volty!
Po roku 1970 sa nálezom zaoberal uznávaný egyptológ A. Eggebrecht, ktorý do nádoby nalial šťavu z grapefruitu a batéria vyprodukovala opäť elektrické napätie pomocou ktorého dokázal pokovať strieborné predmety veľmi tenučkou vrstvou zlata!
Vyzerá to teda tak, že Galvaniho a Voltov objav bol predbehnutý už starovekými civilizáciami pred viac ako 2 tisíc rokmi, preto musíme túto skutočnosť prijať a akceptovať.
 

Prečo je ale táto dokázaná skutočnosť archeológmi odmietaná to je nejasné, výsledok predsa hovorí za všetko. O to viac, keď podobné "batérie" boli nájdené aj v Egyptských pyramídach ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára