😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

10. 4. 2018

Oumuamua



 

 ... čo to je?
 
Astronómovia boli šoknutí, keď objavili v našej slnečnej sústave toto čudo! Nik nevedel kam "čudo" zaradiť - či je to dielo prírody alebo mimozemskej civilizácie.
Ako prvý toto čudo objavil havajský teleskop. Vedci zistili že ide o teleso ktorého pôvod je až za našou slnečnou sústavou, najprv si mysleli že ide o zvláštnu elipsovitú kométu, tej však chýbal typický plynný oblak. Neskôr sa zistilo že ide o prvý asteroid, ktorý sa k nám dostal z priestoru mimo našu slnečnú sústavu. Dostal meno "Oumuamua" čo po havajsky znamená špión alebo posol. Zrejme sa nikdy nedozvieme skade tento asteroid presne pochádza, vie sa ale že vo vesmíre už putuje veľmi dlho rýchlosťou asi 44 kilometrov za sekundu. Zaujímavý je ale hlavne jeho tvar, dĺžku má približne 400 mestrov a priemer okolo 40 metrov.
 

Tento divný tvar ale napovedá, že by to nemusel byť asteroid ale skutočne mimozemská vesmírna loď! Všetky dostupné meracie prístroje sa zamerali teda na Oumuamuu a snažili sa zachytiť možné vysielanie signálov na rádiových vlnách. Teleso ale mlčí, nekomunikuje. Môže to byť vraj preto že vesmírna loď sa kedysi dostala do nejakých problémov, posádka zomrela a loď teraz cestuje opustená nekonečným vesmírom.
Lenže teleso je zložené z ľadu obaleného pevnou suchou kôrou ktorá vplyvom kozmického žiarenia riadne stvrdla. Takže o žiadnej mimozemskej vesmírnej lodi s mŕtvou posádkou hovoriť nemôžeme.
Fantázii sa ale medze nekladú. Čo ak ide skutočne o mimozemskú vesmírnu loď, ktorá použila ako maskovací štít ľadovú "deku"? Čo ak ide o nepriateľskú posádku?
Zatiaľ ale vieme, že je to kus ľadu ktorý okolo našej Zeme "poletuje" tak ako všetky ostatné asteroidy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára