😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

6. 4. 2018

Čím starší, tým pevnejší


 
... betón nie je novinka!

Rôzne budovy a paneláky postavené v 20. storočí sú dnes považované za rizikové stavby. Prečo? 
Nuž betón, z ktorého sa vtedy stavalo je riadne nekvalitný a jeho trvanlivosť má len okolo 50 až 80 rokov, maximálne 100 rokov. A potom nastanú vážne problémy...
Zaujímavé je že mnoho rímskych betónových stavieb (postavených ešte za čias starých rimanov) stojí podnes, dokonca je zaujímavé i to, že čím sú tieto stavby staršie, tým sú pevnejšie!
Rimania vyskúšali stavebnú techniku starovekých civilizácií ako boli starí Gréci, Asýračnia či Egypťania, ktorí používali ako stavebný materiál zmes hliny a sádry. Lenže tento materiál nebol trvanlivý čo dokazujú rôzne staroveké stavby, ktoré sa rozsýpajú a strácajú z povrchu zemského.
Rimania preto vyskúšali sopečný popol nazývaný "puzolán" čo bol skvelý nápad - stavby sa stali pevnými a hlavne trvanlivými. Ich betón bol vyrobený zo zmesi puzolánu a nehaseného vápna, sem pridali vodu a vulkanický štrk.
Napriek tomu, že recept na výrobu tohoto betónu bol a je známy, nikomu sa nepodarilo vyrobiť ho a použiť tak, aby ostal odolný voči vonkajším vplyvom.
Len nedávno zistil tým archeológov a mineralógov že všetko závisí na morskej vode! Tá sa pri výrobe betónu použila, zmiešala sa s pozolánom, čím sa spustila reakcia ktorá betón dokonale spevnila!
Toto vlastne dokazujú aj rímske betónové prístavy a iné stavby, ktoré stoja viac ako 2 tisíc rokov a nerozpadajú sa! 
 

 
Vedeli ste že Karlov most nie je času odolný preto že by do stavebnej zmesi boli pridané vajíčka? 
Bola to fáma - to by sa zrejme táto metóda používala dodnes a slepačie farmy by nestíhali! Nedávne štúdie však preukázali, že maltu ktorá bola použitá na stavbu tohoto mostu používali práve starovekí rimania. Receptúra bola ale prísne tajná, takže sa rozšírila fáma o použitých vajíčkach...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára