😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

31. 3. 2022

Môj chlebík


Už som sem dávala nejaké receptíky na domáci chlieb - pečiem ho pravidelne ale stále tie chleby vylepšujem. Tentokrát som sa pustila do cibuľového.
Kto má domácu pekárničku, ten má vyhrané, kto nemá, musí cesto spracovať ručne alebo nech si pekárničku zadováži. Ona totiž neslúži len na vypracovanie, vykysnutie a upečenie ale poslúži na vypracovanie a vykysnutie akéhokoľvek cesta, či na chlieb alebo na buchty...

Takže tu je receptík na tento chlebík:

Ingrediencie:
pol kila hladkej múky, jedna poriadna cibuľa, bravčová masť, balíček sušeného droždia, 300 ml teplej vody, soľ podľa toho koľko chcete - ja dávam 1 a pol čajovej lyžičky, pol deci olivového oleja a rasca/kmín podľa chuti.

Postup:
Najprv si nakrájam nadrobno cibuľu a usmažím ju na trochu masti. Odstavím, aby vychladla. Potom dám všetky suché ingrediencie do domácej pekárničky, pridám všetky tekuté prísady + usmaženú cibuľu. Nastavím program a čakám hodinku a pol kým sa to všetko spracuje.
Ak by som pekárničku nemala, tak "makám" ručne a cesto musí kysnúť dve hodiny niekde v teple.

Keď je teda cesto nakysnuté, jemne ho na doske premiesim, vytvarujem dlhší šúlok (asi tak dlhý ak býva knedľa), šúlok potom dva, tri alebo aj štyri krát skrútim a takto stočené cesto dám na plech vyložený papierom na pečenie. Potriem ho vlažnou vodou, zakryjem utierkou a nechám chvíľku dokysnúť. Medzi tým si zapnem rúru na 200°C aby sa predhriala. A potom šup s tým do rúry
na 30 - 35 minút! Občas treba plech povytiahnuť a znovu potrieť vlažnou vodou.

Do zlatohneda upečený chlebík potom vyberiem, zakryjem utierkou a počkám kým vychladne. Až potom krájam. Tento chlieb vydrží dosť dlho - teda kým s nespapká! Nemá problém po rozmrazení ak ho dáte do mrazáku. Je fakt dobrý, chutný, tá cibuľa urobí svoje. Natretý dobrou bravčovou alebo kačacou masťou + trošku posoliť, alebo len tak s domácou klobáskou - no niet nad lepšiu a zdravšiu "diétku"!

2 komentáre:

  1. Já sice chleba péci nebudu, ale článek jsem si přečetl. Cibulový chleba je sice nezvyklý, ale asi dobrý.Tak ať Ti chutná.- Nejde mi vložit komentář z počítače, tak ho posílám z mobilu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentík i za návštevu blogu. Tento chlebík pečiem dosť často, pretože je jednoduchý a moc nám chutí. Prajem samé pohodové dni. 🌞

      Odstrániť