😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 1. 2022

Hromnice




 
Je to deň spomienky na obetovanie Ježiša v chráme a slávi sa na 40. deň po jeho narodení.
Tento sviatok je tradične spätý so svetlom. V katolíckych aj iných kresťanských chrámoch sa v tento deň koná obrad požehnania hromničných sviečok, liturgia svetla ako symbol očisty a procesia so zapálenými sviecami. Posväteným sviecam nazývaným Hromničky sa podľa ľudových tradícií pripisovala ochrana pred hromom a bleskom. Na vidieku ich v minulosti zapaľovali počas búrok a dodnes sa používajú pri pohrebných obradoch.
Hromnice sa považovali za prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Sú tiež symbolom pribúdajúceho svetla, o čom svedčia aj ľudové príslovia, napríklad: Na Nový rok o slepačí krok, na tri krále o krok dále a na Hromnice o hodinu více. Na Slovensku sa k tomuto sviatku viazali tiež rôzne ľudové zvyky: gazdiné v tento deň varili dlhé cestoviny, aby rastliny narástli dlhé, v niektorých oblastiach platil zákaz pracovať v lese a iné.
 
Hromnice znamenali takisto dôležitý deň pri predpovediach počasia. Podľa ľudových pranostík teplé počasie na tento sviatok bolo neželané, lebo signalizovalo dlhú zimu, slabú úrodu a chudobu. Naopak, zima na Hromnice znamenala skorý príchod jari. Svedčia o tom viaceré ľudové porekadlá, napríklad : Radšej vidí bača na Hromnice vlka v košiari ako sedliaka v košeli alebo Raduje sa gazda, keď na Hromnice dve pre zimu musí obliecť kabanice - príde skorá jar.
Korene kresťanského sviatku Obetovanie Pána siahajú do 5. storočia nášho letopočtu. Názov Hromnice je odvodený od posvätených sviečok, ktoré veriaci pokladali za symbol Ježiša Krista. Pápež Gelasius v roku 494 zaviedol v cirkvi tradíciu sprievodu okolo kostola s horiacimi sviečkami, špeciálne požehnanými pre tento účel, aby tak nahradil sprievod so sviečkami, ktorý bol súčasťou pohanskej slávnosti.
(zdroj:smrecany.sk)

6 komentárov:

  1. Zdravím Vieru, moc pěkný článek. 😉

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravím také, jsem ráda, že jsem se něco nového dozvěděla. Letošní Hromnice jsou na obě strany - spíš apríl než fabiánská zima. Děkuji ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Věrko, konečně jsem se dostala na tvůj blog. Nějak se mi to nedařilo až teď přes blog diviznačky. Vidím, že vnučka už rozdává radost svým blízkým, tak moc gratuluji. Doufám, že se příští připojení podaří a nebudu muset přes někoho jako zlodějka. Přeji hezký zbytek víkendu a moc zdravím 😉🌞

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, ja mám teraz od blogu pauzu ale nejaký problém dostať sa na iné blogy nemám. Pá, prajem samé pohodové dni!🌞

      Odstrániť