😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

9. 4. 2022

Veľkonočná hrudka



Ingrediencie:
10 - 12 vajec (podľa ich veľkosti), liter plnotučného mlieka, 2 ČL soli, čierne korenie podľa chuti a môže sa pridať posekaná petržlenová vňať alebo pažítka, či iné bylinky.

Postup:
Vajíčka vyšľaháme so soľou, korením, prípadne pridáme zelené vňaťky a vlejeme do horúceho mlieka. Varíme a stále miešame až dovtedy, kým sa urobia hrudky - teda celé sa to zrazí a začne to hrudkovatieť ako tvaroh. Varenie trvá približne 15 - 20 minút. Odstavíme, prelejeme cez redšiu látku (gáza, plátno, látková detská plienka...ja som použila trojcípu šatku z lekárničky), tesne nad hrudkou zviažeme, podľa možnosti ručne povytláčame prebytočnú tekutinu a zavesíme na vhodnú paličku či varešku, priečne ju položíme na vyšší hrniec, či inú vyššiu nádobu a v chladnejšej miestnosti necháme najmenej 2 hodiny (najlepšie cez noc) odkvapkať. Ráno vybalíme a odložíme do chladničky. Podávať môžeme aj pokrájané na pásiky a posypané mletou červenou paprikou, prípadne dosolíme a prikoreníme - všetko podľa chuti. Hotovú hrudku možno aj natlačiť do zelenej alebo červenej papriky, nechať v chladničke riadne stuhnúť a pred podávaním nakrájať na kolieska.
Chutí to ozaj výborne - zo stola nám to zmizlo za malú chvíľku a tak som rozhodnutá nerobiť túto dobrotku len na veľkonočné sviatky!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára