😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

11. 5. 2011

Mayské mesto Holtun

 
 
 

 
Vďaka unikátnej technológii sa archeológom podaril neskutočný objav, našli totiž mesto pochované pod zemou!
Už dlho vedci vedeli o "niečom" ukrytom pod zemou na mieste, kde sa dnes rozprestiera dažďový prales. Storočia ostávalo mayské mesto s názvom Holtun až dodnes celkom ukryté pred pohľadmi odborníkov. Topografická 3D mapa však odhalila tajomstvo podzemného pokladu, nešlo o nijaké zlaté artefakty, ale o staroveké mesto juhoamerických indiánov.
Počítačový program totiž na záberoch z radaru odstránil lesný porast a objavil budovu pyramídy, astronomického observatória, rituálnej miestnosti, množstvo námestí a stovky budov. Špecialistka na mayskú kultúru Kathryn Reese-Taylor sa pre National Geographic vyjadrila, že mesto Holtun síce nepatrilo medzi najväčšie sídla civilizácie, ale celkom určite bolo jedným z dôležitejších centier ríše. Najnovší objav archeológom pomôže ešte dôkladnejšie spoznať kultúru starých Mayov; ako žili, ako pracovali či obchodovali.
Mesto vraj radary zachytili už v 90. rokoch, no predpokladalo sa, že ide len o niekoľko pozostatkov starovekých budov. Opak bol pravdou, pod zemou sa ukrývalo celé mesto, ktorého stavby sa datujú do obdobia 800-900 rokov nášho letopočtu. Sever štátu Guatemala sa tak nateraz stane rajom objavuchtivých výskumníkov.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára