😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

29. 8. 2010

Sarma

 
 

 
zdravá a výborná!
 
(na Slovensku je to kapusta, v Čechách je to zelí)
Ingrediencie:
sudová kapusta/ zakysané zelí, menšia hlávka čerstvej kapusty/zelí, údené mäsko, pol kg mletého mäsa, 1dcl ryže, cesnak podľa chuti, vegeta, korenie a soľ podľa chuti, 1 vajíčko, trochu strúhanky, trochu hladkej múky, olej alebo masť, mletá sladká červená paprika.
Postup:
Hlávku kapusty/zelí opatrne rozoberieme na listy, a dáme ich na chvíľku povariť aby zmäkli. Scedíme, necháme trošku vychladnúť a vyrežeme tvrdé žilky. Kyslú sudovú kapustu/zelí vložíme do vhodnej nádoby (pekáč) aj s kyslou vodou, pridáme na kúsky nakrájané údené mäso a varíme.
Do mletého mäsa pridáme ryžu, cesnak, vajce, vegetu, korenie (+- soľ), trošku strúhanky a riadne všetko premiešame. Listy kapusty/zelí naplníme pripravenou zmesou, riadne zamotáme a poukladáme tesne vedľa seba do nádoby (pekáča), kde sa varí kyslá sudová kapusta spolu s nakrájaným údeným mäsom. Podľa potreby podlejeme vodou, pretože sarmičky musia byť skoro ponorené, občas opatrne premiešame tak, že potrepeme pekáčom z boku na bok. Varíme asi 1 a pol hodiny až 2 hodiny. Nakoniec kapustu/zelí zahustíme zásmažkou z múky a oĺeja/masti, kam pridáme trošku mletej červenej papriky. Prikryté môžeme aj zapekať v rúre.ň
Podávame s domácou knedľou alebo s dobrým chlebíkom.
Receptík mám od blogerky Euridiky - prajeme vám dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára