😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

21. 4. 2010

Vňaťky - naťky





Pažítka je nositeľom vitamínov skupiny B a C, karotenoidov, obsahuje veľa vápnika, draslíka, mangánu a aj železo, obsahuje tiež množstvo látok, ktoré obsahujú aj iné cibuľoviny a preto má aj podobné účinky. Chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníkov i pľúc. Má tiež protisklerotický, dezinfekčný a imunostimulačný účinok. Ak ju posekáme a posypeme ňou maslový chlieb alebo ju vmiešame do bryndze, pripravíme si nie len chutnú ale aj zdravú dobrotku.
Pestovať ju môžeme aj v nádobe vonku, pravidelne ju striháme (a používame), na zimu si ju prenesieme do kuchyne. Je ale plne mrazuvzdorná, takže môže ostať v nádobe vonku aj po celú zimu.

Petržlenová vňať je idálna do polievok či šalátov a tak ich nie iba ozdobí a ochutí ale dodá aj potrebnú dávku zdraviu prospešných látok. Petržlenová vňať totiž obsahuje terpény, ktoré blokujú rast nádorových buniek a neutralizujú napríklad aj kancerogény vznikajúce pri údení a grilovaní. Nájdeme tu i flavonoidy, ktoré chránia pred voľnými radikálmi. Okrem toho, táto vňať je zdrojom vitamínov C a A, vápnika, železa, kyseliny listovej a chlorofylu. Rovnako ako pažítku, aj petržlenovú vňať, resp. petržlen môžeme pestovať v nádobe. Stačí ak kúpený koreň petržlena spolu s vňaťou zasypete v hlbšej nádobe zeminou, pritlačíte a polejete. Koreň sa zakrátko "chytí" a vy budete mať čerstvú vňať pravidelne - aj v zime.
 
Zelerová vňať je bohatá na vitamíny skupiny "B" - teda B1, B2, B6 a samozrejme, nachádz sa v nej veľa vitamínu "C".  Ak chceme mať aj túto vňať poruke, postupovať môžeme rovnako ako pri petržlene.
Petržlenovú aj zelerovú vňať si môžeme aj nasušiť a používať v podstate rovnako ako pri čerstvej. pažítka obsahuje dosť vody a tak sa nesuší.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára