😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

23. 4. 2010

Cibuľa

 
 

 
bez nej to jednoducho nejde ...
 
Už v starom Egypte bola cibuľa tak vzácna, že ju robotníci dostávali ako súčasť výplaty!
Aby sme mohli využiť všetky účinné látky, ktoré bojujú proti chorobám, treba nechať nadrobno nakrájanú cibuľu (pred použitím) postáť aspoň desať minút na tanieriku. Vo vzduchu sa totiž aktivujú prepotrebné sulfidy.
Cibuľa obsahuje allyl propyl sulfid (APS), čo je dobrá správa pre cukrovkárov, pretože APS sa v pečeni rozkladá rovnako ako inzulín, teda cibuľa spomaľuje rozklad inzulínu a tak predlžuje jeho účinok. Čím viacej cibule zjeme, tým bude hladina cukru nižšia, naviac chróm z cibule zvyšuje citlivosť buniek na inzulín, čo je veľké a výrazné plus.
Cibuľa nielen chráni, ale dokonca lieči srdce a cievy! Obsahuje antioxidanty, kyselinu listovú, paridoxín a vitamín C. Antioxidanty v cibuli potláčajú zápal a bolesť, pomáhajú pri reumatoidnej artritíde, astme, či osteortritíde, znižujú zrážanlivosť krvi, bránia rastu nádorových buniek a aktivujú protirakovinové enzýmy. Tí, čo jedia cibuľu apoň dva krát týždenne, majú o 20-30 % nižšie riziko rakoviny hrubého čreva oproti tým, čo cibuľu nejedia.
Je zaujímavé, že aj po tepelnej úprave zostávajú v cibuli jej najúčinnejšie látky a čím je cibuľa nakrájaná na drobnejšie, tým viac účinných látok si vytvorí. Platí aj to, že čím je cibuľa štipľavejšia, tým obsahuje viac ochranných a liečivých látok.
Pór a cesnak obsahujú tie isté prepotrebné látky ako cibuľa.
(zdroj:bratislavskykurier)
Cibuľa (Allium cepa)
Proti kašľu používame starý známy recept : nadrobno nakrájaná cibuľa naložená s medom a cukrom. 
Vo vode 3-4 dni vylúhovaná cibuľa pomáha proti črevným parazitom (ráno nalačno 1polievková lyžica).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára