😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

19. 4. 2010

Hodvábna cesta

 
 

 
Podľa starej čínskej legendy bol hodváb po prvý krát objavený v roku 2640 pred Kristom a objavila ho
XiLingJi, 14 ročná manželka čínskeho cisára Huang-Di, nazývaného aj "Žltý cisár".
Legenda hovorí, že raz popoludní XiLingJi posedávala pod nádherným morušovým stromom v palácovej záhrade a popíjala svoj obľúbený čaj, keď vtom jej do šálky spadol zámotok. Ona i jej dvorná dáma boli udivené, keď po jeho vybraní sa z rozmotávalo dlhé biele vlákno. Kráľovná tak začala zbierať tisícky a tísícky zámotkov, z ktorých dala svojmu manželovi utkať slávnostné nádherné oblečenie. A tak vraj objavila tajomstvo vzniku hodvábu, ktorý sa stal neskôr najcennejším tovarom dopravovaným na Západ. Číňania si tajomstvo výroby hodvábu starostlivo chránili, aby im hodváb prinášal rozprávkové zisky. Ešte aj dnes sa stále ručne tkajú hodvábne koberce v Číne , Iráne, Turecku i v Indii.
Hodvábna cesta bola veľmi dôležitá a významná staroveká a stredoveká cesta cez Strednú Áziu, ktorá spájala Čínu s Rímskou a Byzanstskou ríšou od 2. storočia pred Kristom a jej prostredníctvom sa dostalo do Európy mnoho čínskych technických vynálezov ako papier, hodváb či porcelán. Z hľadiska kultúry, obchodu a technológie bola zaujímavá nielen pre kupcov, obchodníkov, ale aj učeníkov, pútnikov, misionárov, vojakov, nomádov ale aj mestských obyvateľov starovekej Číny, Indie, Perzie a Stredomoria. Obchod sa uskutočňoval na ceste dlhej až 7000 km a obchodníci pri preprave luxusného tovaru a korením prekonávali až takéto vzdialenosti.
Prírodný hodváb je samozrejme hypoalergénnym a preto sa stal v modernom svete neuveriteľne žiadaným a uznávaným. Nakoľko neobsahuje žiadnu takú látku, z ktorej by vznikali alergie, je vhodný pre ľudí trpiacich rôznymi ochoreniami ako sú astma, bronchitída a iné. Je to materiál odolný voči akýmkoľvek parazitom. Len na porovnanie približne 111 zámotkov moruší je potrebných na výrobu jednej pánskej kravaty, 630 zámotkov na dámsku blúzku a tisícky je potrebných na výrobu hodvábneho koberca.
História hovorí aj o tom, že hlavné mesto Perzie Ctesiphon (dnešný Irak) bolo porazené a obsadené Arabmi v roku 637. Veľa kobercov bolo privezených späť do mesta. Jedným z nich bol aj veľmi slávny koberec zvaný "Záhradný koberec" alebo "Jarná záhrada Khosrow". Tento koberec sa zapísal do histórie ako najdokonalejší koberec všetkých čias. Bol utkaný v období počas vládnutia Chosrou I (Khosrow 531-579) - dynastia Sásanovci. Jeho veľkosť bola približne 350 x 250 cm. Veľa historických opisov hovorí, že okraj bol vytkaný nádhernou modrou farbou, spoločne so žltou, červenou, zelenou, ktoré sa jasne vynímali a pripomínali drahokamy, v strede bola belasá farba so zlatou, ktorá pripomínala nebo, číre bledé farby dodávali ilúziu vody a rastlín a celá táto krása bola utkaná z čistého prírodného hodvábu. Tento nádherný motív podnes slúži majstrom tkáčom ako predloha.
(zdroj:arina.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára