😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

28. 4. 2010

Valerie Kaplanová

 

Narodila sa v Hlinsku ešte za Rakúsko-Uhorska! 
Absolvovala rodinnú školu a stala sa sekretárkou. Počas zamestnania už hrala v ochotníckojm súbore "Živé javisko" a prvý krát sa na javisku objavila v roku 1930 v inscenácii "Úkazy našich dejín" vo Vinohradskom divadle. Profesionálnou herečkou sa stala až po druhej svetovej vojne. Bola nevšedný herecký typ, udivovala predovšetkým svojou fyziognómiou - vychudnutou a kostnatou postavou, predčasne vráskavou tvárou s neprítomným uhrančivým pohľadom a vysokým zachrípnutým hlasom. Pred kamerami sa objavila v roku 1951 v krátkometrážnych osvetových a dokumentárnych snímkoch a pred filmovými kamerami sa objavila až po 16 rokoch (1967) v dráme "Noc nevesty". Pražskými filmármi bola napriek svojmu angažmá v Pardubiciach obsadzovaná často do rôznych menších postáv. Neskôr hrala v rôznych oblastných divadlách (Liberec, Karlovy Vary, Brno, Zlín a Pardubice), príležitostne hosťovala tiež v Prahe - Divadle Na zábradlí.
 

Medzi jej najväčšie a u divákov najobľúbenejšie postavy patrí úloha zlej kmotry v Zemanovej rozprávke "Honza málem králem", ďalej úloha sprievodkyne múzea, z ktorej sa nakoniec stane samotný Jára Cimrman, a samozrejme úloha senilnej babičky, ktorá leží celý deň v posteli na dvore v bláznivej trilógii Slunce, seno… Kaplanová túto úlohu prevzala po zomrelej herečke Erne Červenej, ktorá hrala babičku v prvej časti "Slunce, seno a jahody".
Vďaka svojmu neuveriteľnému vzhľadu si ju zahraničné produkcie radi vyberali do svojich projektov, akými boli napríklad "Kvílení vlkodlaku 2, The Raggedy Rawney, Proces, Giorgino, La Casa Rosa a pod. Tiež sme ju videli v nezabudnuteľnej postave "Zubatej" v rozprávke "Perinbaba", alebo aj v jednej časti seriálu "Tridstať prípadov majora Zemana". V českom filme si v roku 1998 naposledy zahrala úlohu babičky Filomény v rozprávkovej komédii "Šmankote, babičko, čaruj!"
V roku 1992 si u televíznych divákov vyslúžila populárnu prezývku "Bába Tutovka" vďaka propagácii známej televíznej súťaže Tutovka.
Jedna z najzaujímavejšie vyzerajúcich českých herečiek zomrela 13.05.1999 v Pardubiciach vo veku nedožitých 82 rokov.
(zdroj:csfd.cz)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára