😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 2. 2010

Uganda

 
 
 

 
 
Krajina má rozlohu 236 040 km2, nachádza sa vo východnej Afrike a žije tu okolo 30 miliónov ľudí. Rozkladá sa na plošine s priemernou nadmorskou výškou okolo 900 m.
Prevažuje tu tropické podnebie, ktoré sa však v rôznych častiach krajiny trocha odlišuje. Názov krajiny je odvodený z názvu tradičného kráľovstva Buganda. Hlavné mesto Kampala je v južnej časti krajiny, tak ako aj druhé väčšie mesto Entebbe. Podstatná časť Vikóriinho jazera sa nachádza práve v Ugande a tadeto prechádzajú na východe hranice s Keňou a na juhu s Tanzániou. Na západe krajiny je hranica s Kongom a na juhozápade s Rwandou. Súčasťou Ugandy sú aj niektoré pobrežné ostrovy vo Viktóriinom jazere.
V 16-17 storočí prenikli do Ugandy kmene Himov, ktorí si podmanili pôvodné obyvateľstvo, ktoré sa nazávalo Bantuovia. Koncom 17 storočia sa na území vytvorili štáty Buganda, Toro, Buňoro a Ankole. Najvýznamnejší z nich je štát Buganda, ktorý dosiahol vrchol moci za vlády kráľa Mutesa I v rokoch 1860 až 1884. Začal sa rozširovať obchod s Arábiou, do krajiny prichádzali kresťanskí misionári a vznikla pravidelná armáda. Po smrti kráľa došlo k mocenským bojom medzi katolíckymi, protestantskými a moslimsklými skupinami, ktoré reprezentovali cudzie záujmy. Keď sa Spojené kráľovstvo a Nemecko v roku 1890 dohodlo o rozdelení záujmov vo východnej Afrike, pripadlo toto územie Veľkej Británii a od roku 1896 bol vyhlásený protektorát Uganda. Po roku 1900 zosilnelo prisťahovalectvo Indov, ktorí tu spočiatku pracovali na výstavbe železníc, no neskôr zaujali vedúce pozície v obchodovaní. Až do roku 1962 bola Uganda britským protektorátom, od roku 1967 je republikou v čele s prezidentom v rámci Britského spoločenstva. V rokoch 1994, 1996 a 2001, odkedy je prezidentom Musewenih, sa Uganda stáva relatívne prosperujúcou krajinou, napriek tomu bolo v krajine viac vzbúr, hlavne na severe krajiny. V tejto krajine je aj vysoké percento obyvateľstva choré na HIV a AIDS.
Na ostrovoch Ssese na Viktóriinom jazere žijú obyvatelia v primitívnych podmienkach, hovoria len vlastným jazykom. Napriek tomu, že Uganda je vnútrozemský štát, má prístup k niekoľkým veľkým vodným plochám ako sú jazerá Viktóriino, Albertovo, Edwardovo a jazero Kyoga. Príroda krajiny je rozmanitá. Nachádzajú sa tu mnohé krásne a zaujímavé miesta, akými sú nápríklad Národný park Bwindi kde žije jedna z najväčších populácií horských goríl, v Národnom parku Bigodi sa zasa nachádza plno vtákov, motýľov a voľne žijúcich šimpanzov a ďalší Národný park Kibale Forest je slávny hlavne vďaka množstvu voľne žijúcich šimpanzov. Pohorie Ruwenzori je vhodné na turistiku, vodopády Sipi zasa poskytnú aj prekrásny výhľad na horu Mount Elgon. Rozprášený popol Máhatmu Gándhího, jeho socha a hinduistický kláštor sa nachádza v meste Jinja.
(zdroj:wikipedia,dromedar-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára