😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 2. 2010

Grónsko

 

Najväčší ostrov sveta
 
Nachádza sa severovýchodne od Kanady, čím je geograficky súčasťou Severnej Ameriky - ale historicky, politicky a ekonomicky sa jedná o krajinu veľmi prepojenú s Európou.
Grónsko je najväčší ostrov na svete (rozloha: 2 175 600 km²), ale len 15 percent územia (asi o veľkosti Britských ostrovov) je trvale bez ľadu. Zvyšok pokrýva ľad dosahujúci miestami hrúbku až
3 000 m. Tento ľadovec (pokrývajúci približne 1,8 milióna km2) je po Antarktickom ľadovci aj druhý najväčší na svete.
Ostrov objavil v roku 875 vikingský moreplavec Gunnbjorn. V rokoch 982-985 preskúmal juhozápadné pobrežie bádateľ Erik Červený, neskôr ostrov osídlili prisťahovalci z Islandu. Na ostrove žije iba 56 000 ľudí, z čoho je 48 000 Inuitov. Úradným jazykom je grónština, do júna 2009 bola úradným jazykom okrem grónštiny aj dánština. Grónsko bolo kolóniou od roku 1380 a až keď sa v roku 1953 stalo súčasťou Dánska, získalo autonómiu.
 
Grónsko reprezentujú v dánskom parlamente dvaja stáli zástupcovia, Grónsky parlament Landsting sa volí každé štyri roky.
Grónsko, obzvlášť na nehostinnom východnom pobreží, má vážne socioekonomické problémy s domácim násilím, sexuálnym zneužívaním neplnoletých, alkoholizmom, tehotenstvom neplnoletých a vysokým percentom sebevrážd a tak je v Grónsku najväčší podiel sebevrážd na svete. V roku 2006 spáchalo sebevraždu 58 ľudí (štatisticky 104 ľudí na 100 000 obyvateľov).

Inuiti (v preklade "ľudia"), pred tým nazývaní Eskymáci - "pojedači surového mäsa", tvoria naprostú väčšinu obyvateľov Grónska a kanadského teritória Nanavut. Ich životný štýl sa značne prispôsobil modernej dobe, však dosť kultúrnych zvláštností sa zachovalo dodnes. Za luxusné obydlia sú dnes považované kovové "iglu", k premeistňovaniu osôb a nákladov sa používajú ťažné psy a rozvíja sa tradičné inuitské umenie.
 
 
 
(zdroj:wikipedia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára