😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 2. 2010

Súostrovie Nová Zem

 
rusky: Но́вая Земля́, Novaja Zemlja

Je súostrovie v Severnom ľadovom oceáne v Archangelskej oblasti na severe Ruska. Celková plocha tohto súostrovia je cca 90 650 km².
Súostrovie sa skladá z dvoch hlavných ostrovov Severného a Južného, ktoré sú oddelené od seba úzkym prielivom "Matočkin" a niekoľkých menších ostrovov (Medžušarskij). Na západe je Barentsovo more a na východe Karské more.
Historické zmienky o tomto súostroví pochádzajú už z 11 storočia a sú spojené s osadníkmi z Novgorodu. Prvým Európanom, ktorý vstúpil na toto územie bol anglický moreplavec a objaviteľ Hugh Willoughby v roku 1553. Ďalší moreplavec Willem Barents v roku 1594 Novú Zem oboplával. V priebehu rokov 1821 až 1824 bolo zmapované celé západné pobrežie. Prvá osada Malyje Karmakuly bola založená v roku 1870 a do roku 1926 bola hlavným mestom. Od roku 1954 bola časť územia používaná ako hlavná sovietska jadrová strelnica a tak sa z ztejto oblasti muselo nútene vysťahovať asi 100 rodín, ktoré tu žili. Dňa 30.10.1961 tu bola odpálená bomba CAR - najničivejšia jadrová zbraň, ktorá bola v histórii ľudstva použitá. Sila výbuchu dosiahla ekvivalentu 57 Mt TNT. V tom istom roku došlo celkove k 20-tim atmosférickým testom jadrových púm a tak na súostroví bola nameraná najvyššia rádioaktivita.
V rokoch 1955 až 1990 (do vyhlásenia dnešného moratória) tu bolo uskutočnených až 132 jadrových výbuchov...
Nová Zem - Južný ostrov (Juh) 33,3 tis. Km2
(rusky Южный остров) je názov druhého ostrova súostrovia Nová Zem, patriaceho do ruskej Archangelskej oblasti. Rozkladá sa na ploche 33 246 km² a je tak tretím najväčším ostrovom celého Ruska. Od severného ostrova ho delí prieliv Matočkin a od ostrova Vajgač, ktorý sa nachádza na juhovýchode ho delí prieliv Karské vráta. Ostrov je prevažne pokrytý tundrou, vyskytuje sa na ňom mnoho morských vtákov. Sovietsky zväz tu pred časom robil jadrové testy.
Nová Zem - Severný ostrov
(rusky Северный остров) je názov najväčšieho ostrova súostrovia Nová Zem, ktorý patrí do ruskej Archangelskej oblasti. S rozlohou 47 079 km² je to ostrov v poradí 30-ty najväčší na svete a druhý najväčší v rámci Ruska. Od Južného ostrova je oddelený prielivom Matočkin (rusky Маточкин Шар/Matočkin Šar). Ostrov je z veľkej časti pokrytý ľadom. Na jeho najsevernejšom mieste (Mys Želanija) sa nachádza meteorologická stanica.

(zdroj:wikipedia.sk,wikipedie.com, wikipedia.org)
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára