😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 2. 2010

Záhadná mapa

 
 

 
Historikom sa v roku 1929 podarilo nájsť záhadnú mapu, ktorá bola nakreslená na koži. Podľa ďalšieho výskumu za zistilo, že túto mapu nakreslil admirál Piri Reis - ešte v roku 1513!
Lenže mapu kreslil Reis podľa viacerých starších zdrojov nájdených v konštantinopolskej knižnici, dokonca podaktoré informácie siahajú až do roku 400 pred Kristom.
Piriho mapa zobrazuje západné pobrežie Afriky, severnú časť Antarktídy a východné pobrežie Južnej Ameriky. A práve tu je záhada! Severná časť Antarktídy bola totiž približne 4000 rokov pred Kristom nezaľadnená. Tak ako mohol Reis 300 rokov pred "našim" objavením Anatarktídy zakresliť jej pobrežie, keď toto už ležalo v tom čase pod ľadom!? V roku 1960 bola táto záhadná mapa porovnávaná so zameriavaním švédsko-anglickej expedície (z roku 1949). Bolo zistené, že hrúbka ľadu je v tejto oblasti okolo 1500 metrov, pritom Piriho mapa a výsledky expedície z roku 1949 sú skoro zhodné!
V 50-tich rokoch americké námorníctvo testovalo Piriho mapu a po prenesení tejto mapy na povrch glóbusu boli údaje k úžasu presné! Jednoznačne bolo vysvetlené, že takéto mapovanie muselo byť prevedené iba z výšky, teda pri leteckom prieskume. Okrem toho, niektoré časti mapy sú robené spheroidnou trigonometriou - tú ale ľudstvo objavilo až v 18. storočí! Naviac, mapa dokazuje, že Zem je guľatá, takže je jasné, že tvorca mapy musel poznať i jej zakrivenie. Pozoruhodne presne sú na mape zakreslené a vypočítané rovnobežky - však prvé prístroje pre takéto výpočty boli objavené až v roku 1761.
Ako je teda možné, že Piri Reisova mapa ukazuje miesta, ktoré boli v tom čase neznáme a vlastne ich nik nemohol vidieť? Alebo si to len myslíme...
(zdroj:tajomsva.org,wikipedia - upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára