Ingrediencie:
- Na cesto :10 PL hladkej múky, 10 PL polohrubej múky, 5-6 postrúhaných zemiakov, soľ a voda.
- Na halušky : cca pol kila nepasterizovanej bryndze, údená slaninka, kelímok kyslej smotany, zakysané mlieko (kefír, čerstvé mlieko...).
-
- Postup:
- Vo väčšej nádobe spracujem ručným elektrickým šľahačom všetky ingrediencie na cesto tak, aby nebolo moc husté ale nesmie byť ani riedke - musí sa odtŕhať od metličiek. Pomocou haluškového sita hádžem halušky do mierne osolenej vriacej vody, priebežne miešam vareškou. Povarím a keď halušky vyplávajú, sú hotové, treba ich scediť. Ja ich prelievam studenou vodu, nechám riadne odkapať a dám ich do nádoby (vhodnej do mikrovlnky).
- Bryndzu zmiešam v nádobe s kyslou smotanou tak, aby moc netiekla, teda nedám všetku smotanu. Slaninku nakrájam na kocočky a vytopím. Samozrejme, pustí riadne veľa masti, z ktorej odoberiem, popolievam riadne halušky, pfremiešam a potom ich v mikrovlnke zohrejem. Ak mi zostane veľa vytopenej masti, používam ju na varenie - trebárs pod mäso.
- Horúce halušky uložím na tanier, pridám bryndzu a posypem uškvarenou slaninkou. Ako prílohu mám najradšej zakysané mlieko či kefír zn. Pilos.
- Ak zostane bryndza a halušky sú zjedené (mne to tak vychádza), nakrájam najemno cibuľu, pridám sladkú mletú červenú papriku a riadne všetko spolu zmiešam. Vznikne perfektná nátierka, či už na chlieb alebo na pečivo.
- toto sú kapustové strapačky:
Prajem dobrú chuť, snáď si "bryndzáky" podľa mňa urobíte!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára