😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

22. 2. 2010

Žlčník a jeho kamienky

 
 

 
Oni "mrchy" sa zvyknú ohlásiť až vtedy, keď sú príliž veľké, zablokujú odtok žlče a človek sa ide zblázniť od bolesti...
Zápal žlčníka, spôsobený kameňmi veru nie je nijaká príjemná skúsenosť! Sprevádza ho horúčka, zimnica a riadne silné bolesti vystreľujúce pod pravú lopatku alebo i do hrudníka. Žlčníkových kameňov je niekoľko druhov - však správnou stravou je možné zabrániť ich vzniku.
Cholesterové kamene sa vytvárajú pri vysokej hladine cholesterolu v žlči, pri poruche pečene a pri poklese žlčových kyselín. Sú bielej alebo svetložltej farby, ich tvar pripomína hrášok až slivku. Tieto kamene sú mäkké, ľahké a držia sa navrchu. Proti týmto kaneňom pomôžu bylinkové zmesi vňate jablčníka, listov mäty piepornej, listov vachty, vňate čakanky, kvetu nechtíka alebo koreňa púpavy. Bylinky sa zmiešajú v rovnakom pomere, jedna ich polievková lyžica sa zaleje litrom vriacej vody a cca 15 minút sa nechá odstáť. Potom scediť a piť po dúškoch - po jedle, nie nalačno. Okrem toho treba do stravy zaradiť šalát z listov reďkovky, čerstvú šťavu z rajčín, jabĺk a z mrkvy. Odporúča sa aj 3x denne v priebehu 3 týždňov užívať polievkovú lyžicu olivového, slnečnicového alebo oleja ľanového (z konope siatej).
Cholesterovo-pigmentové vápenaté kamene sa vytvárajú pri zápale žlčníka a žlčovodov, taktiež sa tvoria pri zlej skladbe a tepelnej úprave stravy. Majú tvar nepravidelných mnohohranov o veľkosti špendlíkovej hlavičky až hrášku, farba je belavo-sivá, sivohnedá až zelená. Ak sa vyskytnú, odporúča sa vňať rebríčka obyčajného, koreň horca, vňať paliny a repíkamale najmä silybum/ostropestřec mariánsky, ktoré pomáhajú pri detoxikácii pečene. Polievkovú lyžicu treba zaliať litrom vriacej vody, 15 minút odstáť a piť teplé po jedle aj tri krát denne. V strave treba vynechať čerstvé aj kyslé mlieko, alkohol, sýtené nápoje, dráždivé potraviny a najmä vyprážané jedlá. Pri zápalových ochoreniach žlčníka a pečene je vhodné piť šťavu z čiernej reďkvi, tri krát denne po jedle cca 4-5 dní. Potom 2-3 dni musí byť prestávka a s kúrou začneme znovu.
Pigmentovo-vápenaté kamene vznikajú najčastejšie pri zlej funkcii čriev, pri zápchach alebo pri porušenej črevnej sliznici. Sú krehké, rôzneho tvaru a čiernozelenej farby. V týchto prípadoch treba bezpodmienečne nutne dodržiavať pravidelnú očistu čreva výplachmi. Z byliniek pomáha benedikt lekársky, jablčník, kôra krušiny, rebríček, fialka trojfarebná - všetko v rovnakom pomere zmiešať, polievkovú lyžicu zaliať litrom horúcej vody a dva krát denne vypiť štvrť litra tohto odvaru.
Na očistu žlčníka a žlčových ciest pomáha aj chrenová kúra. Chren treba očistiť, postrúhať, pretlačiť cez utierku alebo odšťaviť a každé ráno vypiť nalačno jeden a štvrť decilitra tejto šťavy. Môžeme ju zmiešať aj so zeleninovou šťavou. Kúra je účinná, ak túto šťavu pijeme aspoň 3 týždne.
(zdroj:magazinluna.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára