😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 2. 2010

Západné Špicbergy

 

(Najväčšie ostrovy Európy) Svalbard 39,0 tisíc km2.
Ide o súostrovie na hranici Atlantického a Severného ľadového oceánu patriace Nórsku a leží asi 700 kilometrov severozápadne od Nórska.
Ide o súostrovie na hranici Atlantického a Severného ľadového oceánu patriace Nórsku a leží asi 700 kilometrov severozápadne od Nórska. Špicbergy boli objavené pravdepodobne Vikingami v 12. storočí, keď priplávali na najväčší z ostrovov súostrovia Svalbard. Ostrovy však získali svoje meno Špicbergy až v 16. storočí od holandských moreplavcov Barents a Heemskercka, neskôr súostrovie slúžilo ako veľrybárska základňa v 17. a 18. storočí, od konca 19. storočia až do súčasnosti slúži ako základný tábor pri polárnych expedíciách.
Súostrovie Špicbergy tvorí deväť ostrovov. Najväčší je ostrov Západné Špicbergy - Svalbard, ktorý zaberá viac ako polovicu rozlohy celého súostrovia. Na severe ostrova sa týči najväčšia hora súostrovia Špicbergy - Newtontoppen (1717 m). Na území najväčšieho ostrova sa nachádzajú tri národné parky, dve prírodné rezervácie, 16 chránených vtáčích jazier a dve chránené rastlinné oblasti. Pre ochranu je vyčlenená takmer polovica územia ostrova. Do týchto miest platia prísne pravidlá pre vstup alebo úplný zákaz vstupu. Hoci súostrovie Špicbergy leží pri polárnom kruhu, je tu celkom mierne podnebie vďaka teplému severoatlantickému prúdu. V júli môže za slnečného počasia teplota vystúpiť až na 20 ° C, napriek tomu tu je po väčšinu roka trvalo zmrznutá pôda - permafrost. V najteplejších mesiacoch tu bujne rastú machy, lišajníky, paprade, ale aj mnoho druhov kvitnúcich rastlín. Zo živočíchov môžeme na súostroví Špicbergy uvidieť medvede, líšky, soby, tulene alebo mroža. Vďaka svojej polohe tu od apríla do augusta nikdy nezapadá slnko. Turistami najnavštevovanejšie oblasti súostrovia Špicbergy je mesto Longyearbyen na ostrove Svalbard. Tu sa nachádza niekoľko hotelov a penziónov.
Svalbard (spolu s Grónskom a Novou Zemou v Rusku) tiež slúži ako liaheň pre divoké husy (Branta leucopsis) a ďalšie druhy vtákov. Na ostrove žijú štyri druhy cicavcov: svalbardská poľná myš (Microtus epiroticus), arktická líška, svalbardský sob a polárny medveď. Odkedy sú však medvede na Svalbarde bežne rozšírené, ľudia sú pre svoju bezpečnosť nútení chodiť ozbrojení. Napriek tomu sú však polárne medvede na súostroví chránené pred lovom či akýmkoľvek rušením.
(zdroj:tixik.com, wikipedia.org-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára