😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

27. 1. 2010

Milan Lasica


Herec, dramatik, prozaik, textár, režisér, humorista a moderátor sa narodil sa vo Zvolene.Už počas štúdia začal vystupovať s J. Satinským v autorských dialógoch v bratislavskej Tatre. V Divadle na korze pôsobil koncom 60.-tych rokov. Roku 1970 mu normalizačná štátna moc znemožnila pôsobenie na Slovensku (spolu so Satinským vystupovali v kabarete Večerní Brno), o dva roky neskôr aj v Čechách. Dlhší čas účinkovali v spevohre Novej scény, potom v činohre.

V roku 1982 sa Milan Lasica stal neoddeliteľnou súčasťou novozaloženého Štúdia S, kde je v súčasnosti riaditeľom. Známym sa stal predovšetkým ako herec v autorských divadelných predstaveniach spolu s J. Satinským. Ich spoločný knižný debut Nečakanie na Godota, ale i ďalšie knihy sú súbormi dramatických scénok a poviedok. Komika je založená na ironickom posunutí tých najbanálnejších životných situácií do absurdity. Ich texty sú venované slovenskej národnej mentalite, ku ktorej sa vyslovujú so skeptickým humorom. Spolu s J. Satinským oslávili štyridsať rokov spolupráce v Štúdiu S 20. decembra 1999. M. Lasica zdramatizoval román V. Mináča (Výrobca šťastia) a mnoho iných hier (niektoré sa stali súčasťou knihy Tri hry) a spolu s J. Satinským je aturom muzikálového prepracovania hry J. Soloviča (Žobrácke dobrodružstvo).
Samostatnú autorskú tvorbu predstavujú najmä Lasicove piesňové texty. Časť z nich vyšla knižne (Bolo nás jedenásť, Piesne o ničom). Jeho texty nenápadne reflektujú smutno-smiešne stránky ľudskej povahy, malosť a radosť a spokojnú obmedzenosť. Iné sú zasa lyricko-komickým odhaľovaním drobných potešení každodenného života.
 
V roku 2008 získal Milan Lasica prestížne ocenenie Cena Dominika Tatarku za knihu Bodka. Bol ženatý s bývalou herečkou - dnes političkou Magdalénou Vášáryovou. Zomrel veľmi krátko po svojom poslednom verejnom vystúpení...
(zdroj:osobnosti.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára