😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

27. 1. 2010

Milan Rastislav Štefánik

 
 
 

 
 
Bol astronóm, politik, generál francúzskej armády, zakladateľ československého štátu, prvý československý minister vojny. Narodil sa v Košariskách a zahynul vo Vajnoroch pri Bratislave.
V roku 1898 dokončil gymnázium v Szarvasi, potom odišiel do Prahy, kde najprv študoval stavebné inžinierstvo na technike a v rokoch 1900 - 1904 astronómiu na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. V roku 1904 obhájil dizertačnú prácu O novej hviezde v súhvezdí Cassiopea, zložil rigorózne skúšky a bol promovaný na doktora filozofie. V novembri 1904 odišiel do Francúzska, zúčastnil sa výpravy na Mont Blanc, aby pozoroval Slnko a Mars. V Paríži pracoval v slávnom observatóriu Meudone. Zúčastnil sa na zjazde Medzinárodnej únie pre výskum Slnka v Oxforde. V máji 1907 mu udelila Francúzska astronomická spoločnosť Janssenovu cenu za početné práce uskutočnené na montblanskom observatóriu. V roku 1910 bol poverený vedeckými ústavmi Bureau des Longitndes a Bureau Central Météorologigne pozorovaním Halleyovej kométy na Tahiti. Tu sa mu podarilo položiť základy tahitskej hvezdárne a založiť meteorologickú stanicu. Aj po návrate do Paríža venoval veľké množstvo energie na dobudovanie tejto hvezdárne.V roku 1912 získal francúzske občianstvo. Za vedecké práce bol ocenený Francúzskou astronomickou spoločnosťou, získal Jassenovu a Wildeho cenu Francúzskej akadémie vied. Za vedecké a diplomatické úspechy bol francúzskou vládou vyznamenaný Radom rytiera Čestnej légie (1914). V roku 1916 sa stal podpredsedom Národnej rady československej, ktorú založili v Paríži, a ktorá bola vrcholným politickým orgánom zahraničného odboja. V pláne Národnej rady československej bolo vytvoriť československú armádu zo zajatých rakúsko - uhorských vojakov českej a slovenskej národnosti, sústredených v Rusku a v značnom počte v Taliansku, čo sa podarilo hlavne vďaka diplomacii a kontaktom M. R. Štefánika. V roku 1918 sa stal ministrom vojny dočasnej československej vlády.
Zvesť o prvej svetovej vojne zastihla Štefánika v Maroku, kde mal v pláne zriadiť observatórium. Po návrate do Francúzska absolvoval výcvik v leteckej škole v Chartres a výcvik v stíhacej divízii v hodnosti poručíka. V máji 1915 bol odvelený na front. Počas boja upozornil na seba odvahou, chladnokrvnosťou a vynaliezavosťou. V septembri 1915 bol odvelený na srbský front. Keďže sa vo Francúzsku poznal s ľuďmi z najvyšších kruhov, uviedol do nich aj T. G. Masaryka a Eduarda Beneša, s ktorými potom vo februári roku 1916 v Paríži založil Národnú radu československú, vrcholný orgán Česko - slovenského zahraničného odboja, ktorého sa stal podpredsedom.
V pláne mal vytvoriť československú armádu zo zajatých rakúsko - uhorských vojakov českej a slovenskej národnosti, diplomatické vyjednávania v Rusku, v Taliansku, získavanie dobrovoľníkov v USA, to všetko bolo úlohou M. R. Štefánika.
V roku 1917 v USA u prezidenta W. Wilsona dosiahol s podporou francúzskej diplomacie súhlas s náborom a v krátkom čase získal 3000 dobrovoľníkov. Nasledovali ďalšie rokovania na talianskej strane. Úspech a podpis zmluvy o organizácií čs. armády bol v roku 1918. Vďaka úspešným diplomatickým krokom československá armáda mala 100 000 vojakov. M. R. Štefánik si vyslúžil hodnosť generála.
V auguste 1918 podstúpil náročnú cestu k légiám na Sibíri. V Rusku ho prijali s veľkou vážnosťou. Bolo mu udelené vysoké vyznamenanie - Rad Sv. Vladimíra najvyšším ruským velením. V roku 1919 Štefánik dojednal postupný odsun légií z Ruska.
Koncom apríla 1919 zabezpečil Štefánik odchod našich zajatcov. V nedeľu 4. mája 1919 sa v Galarate rozlúčil Štefánik s najvyššími predstaviteľmi Talianska. Pri návrate do vlasti, kde sa mal ujať funkcie ministra vojny v Československej vláde sa jeho lietadlo pri Ivanke pri Dunaji zrazu zrútilo na zem. Milan Rastislav Štefánik zahynul tragicky spolu s dvomi talianskymi letcami a mechanikom. Nehoda dodnes nie je objasnená.
(zdroj:osobnosti.sk)

4 komentáre:

  1. Anonymný29/9/20 00:17

    M. R. Štefánik je zajímavou osobností a řekla bych, že lidé o něm vědí víc, než o jiných z té doby. Byl velmi aktivní a oblíbený. Hvězdárna na pražském Petříně je po něm pojmenována a před budovou stojí jeho socha. Byla jsem tam několikrát na pozorování hvězdné oblohy, na besedě nebo jen tak na procházce. Takže to píšu ze své zkušenosti, "Štefánika jsem tam viděla". Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V Bratislave máme jednu ulicu, ktorá sa volala kedysi Štefánikova. Potom v časoch totality ju premenovali na Pražskú. A ono sa to dosť pravidelne menilo podľa toho aká bola politická situácia. Na tej ulici je aj roky známa kaviareň "Štefánka", názov ale zmenený nikdy nebol. Dnes sa samozrejme ulica zas volá Štefánikova.
      Bohužiaľ, Štefánik bol raz v milosti, zakrátko v nemilosti. V škole sme sa o ňom nesmeli učiť... Je to ozaj smutné, že takto sa totalitná vláda zachovala k človeku, ktorý pre našu republiku urobil toho ozaj veľa, dokonca položil za ňu aj svoj život. Chystám článok o Bradle kde je Štefánik pochovaný. Rada by som sa tam šla ešte raz pozrieť a uctiť si jeho pamiatku. Snáď budúci rok, tento rok vládne svetu korona a tak čučím doma... ☺

      Odstrániť
    2. Anonymný29/9/20 11:22

      Je to pravda, že Štefánik toho pro republiku udělal hodně a tím i v české části republiky vstoupil do povědomí. To, co píšeš, to je naše specialita, jednak to přejmenovávání i to, že až po letech přijdeme na to, že jsme měli významného představitele. Ten chystaný článek bude fakt dobrý a jestli tam někdy v budoucnu pojedeš, určitě to tam vyfoť. Opravdu letos se moc jezdit nedá. Léto pryč a nikde jsme pořádně nebyli. Hanka

      Odstrániť
    3. Hani, samozrejme, ak na Bradlo pôdem, tak foťák (teda mobil) doma určite nenechám! Ako som písala, tento rok kvôli korone to zrejme nebude, snáď sa pošťastí na rok. Ale kto vie, možno sa manžel rozhodne a pôjdeme ešte teraz na jeseň. Vraj má byť pekná. Pá. ☺

      Odstrániť