😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

28. 1. 2010

Madagaskar

 

predtým Malgašská republika
 
Je to ostrovný štát o rozlohe 587,0 tisíc km2, ležiaci pri východnom pobreží Afriky.
Ostrov, kde je takmer všetko jedinečné, unikátne a rozkošné, možno najexotickejšie miesto na svete s unikátnou faunou a flórou, panenskou prírodou. Sú tu dažďové pralesy, sopky, púšte, náhorné plošiny a mnoho živočíšnych druhov, ktoré nenájdete inde na svete.
V minulosti dochádzalo na ostrove k miešaniu imigrantov z Jávy, Malajzie, z Indonézie a južnej Sumatry s miestnym černošským obyvateľstvom, ktorí ostrov obývali od 7. storočia. Boli tu potom zakladané prvé arabské obchodné osady. Roku 1500 doplával k ostrovu ako prvý Európan Portugalec Diego Diaz. V roku 1642 sa Francúzsko pokúšalo neúspešne presadiť svoje nároky na ostrov. Malgaššké kráľovstvo sa za kráľa Radama I. dostalo pod vplyv Veľkej Británie a za vlády kráľovnej Ranavalony I. došlo k jeho rozkvetu. Nezávislý vývoj Madagaskaru potom ukončila francúzsko-malgašská vojna, ktorá prebiehala v rokoch 1883-85. Najskôr sa stal francúzskym protektorátom a po potlačení povstania bol vyhlásený francúzskou kolóniou. V rokoch 1904-05 prebehlo veľké povstanie, ktoré bolo brutálne potlačené francúzskymi vojsakmi. Roku 1947 boli kolónie prehlásené za zámorské územie Francúzska. Plnú nezávislosť získal Madagaskar až v roku 1960,názov republiky bol na základe novej ústavy prijatej v referende zmenený na Madagaskraskú republiku.
 
 
Hlavným mestom Madagaskartu je Antananarivo s počtom obyvateľov 17504580. Úradným jazykom je malgaština a francúzština. Štvrť Haute-Ville je sídlom úradov, bánk a nočných klubov. Do kopcov odtiaľ vedú úzke uličky míňajúce kostoly a bývalé kráľovské budovy až k ruinám paláca kráľovnej Rova, ktorý bol zničený pri nepokojoch v roku 1995. Obrovský Zoma Market je jednou z hlavných atrakcií mesta.
Nosy Be je turistický ostrovný raj číslo jedna, 700 km severne od Tany - ako nazývajú domorodci svoje hlavné mesto. Park Réserve Naturelle Intégrale de Lokobe zahŕňa posledných 740 hektárov pôvodnej vegetácie a je domovom čiernych lemurov či chameleónov. Hlavné mesto tohto ostrovčeka Andoany akoby sa vôbec nezmenilo od príchodu Francúzov v 19. storočí.
Réserve Naturelle Intégrale des Tsingy de Bemaraha - súčasť dedičstva UNESCO, je najväčšia chránená oblasť na ostrove o rozlohe 152 000 hektárov s obrovským lesom vápencových útvarov.
Parc National de Montagne de Ambre - 800 km severne od hlavného mesta a najnavštevovanejšie miesto na severe ostrova leží v sopečnom masíve na rozlohe 18 200 hektárov. Jedinečná fauna (lemuri, cheleleóni, 73 druhov vtákov) a flóra, sú tu vodopády, skaly obrastené papradím, lesná cesta plná orchideí, paliem, lián a bromélii.
Mahajanga - druhý madagaskarský prístav, v ústí rieky Betsiboka na severozápade pobrežia sa nachádza 400 km od Antananarive - vo svahilšitine sa mestu hovorí Mesto kvetín. Sú tu široké promenády, architektúra, bouganvilie, je tu mnoho kostolov a 20 mešít.
Réserve Forestire de Ampijoroa sa nachádza 455 km severne od Antananarive, sú tu dva ohrozené druhy korytnačiek, lemuri a približne 101 druhov vtákov.
Národný park Isalo - 400 km juhozápadne od Antananarive, je pieskovcový masív rozožratý eróziou na 81 540 hektároch. V skalách je mnoho hrobiek z dávnych dôb. Na severnom konci parku je jaskyňa Grotte des Portugais, krásny je predovšetkým priľahlý les s prameňmi a množstvom lemurov.
(zdroj:lastminute.sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára