😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 1. 2010

Július Satinský





Vyštudoval pedagogiku na Strednej pedagogickej škole, profesiu učiteľa však nikdy nevykonával.Na Vysokej škole múzických umení vyštudoval v rokoch 1962-1966 dramaturgiu a ako dramaturg v rokoch 1964-1967 pracoval v Československej televízii v Bratislave. Od roku 1959 spolu s Milanom Lasicom vystupovali ako komická dvojica v autorských reláciách. Účinkovali v Tatra revue a v Divadelnom štúdiu (Divadlo na korze).
Po roku 1968, v období normalizácie, naráža aj so svojím hereckým partnerom Milanom Lasicom na množstvo prekážok a po zákaze činnosti na Slovensku pôsobia dva roky v českom divadle Večerní Brno a až v rokoch 1972 - 1978 v spevohre Novej scény v Bratislave. V roku 1978 prestúpil do činohry Novej scény. Snáď najpopulárnejší bol kabaretný program "Ktosi je za dverami".
 

Význam osobnosti Júliusa Satinského spočíval aj v jeho vplyve na samotného percipienta, glosovanie aktuálnych tém a poznávanie "čŕt Slovákov" patrili k jeho celoživotnému dielu.
Z filmografie : Smoliari, Buldoci a třešně, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Tři veteráni, Vesničko má středisková, Utekame, už ide !, Pomocník, S tebou mně baví svět...
 
(zdroj:swaton.sk,csfd.cz, wikipedia.org)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára