😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

6. 1. 2022

Traja králi

 
 

Boli to vlastne prví pohania, ktorí uverili v Ježiša - označenie "traja králi" ako traja mudrci je opísané v evanjeliu svätého Matúša.
Za svätcov sa začali považovať v časoch Origena (grécky cirkevný učiteľ a teológ). Ľudia ich pokladali za patrónov cestujúcich, ale cirkev namiesto nich za patróna cestujúcich vyhlásila sv. Krištofa. Títo učenci z Perzie boli v apokryfných spisoch a náboženských legendách zobrazovaní ako "traja králi" s menami Gašpar (Caspar), Melichar a Baltazár, hoci evanjeliový záznam tohto príbehu (Mt 2, 1-12) o ich počte, kráľovskej hodnosti a menách, nič nehovorí. 
Traja králi majú bohatú ikonografiu, niekedy sú zobrazení ako starí muži, inokedy zas v mladom veku a nakoniec aj v strednom veku. Najčastejší zvyk je maľovať jedného z nich ako černocha.
Existujú aj ich údajné pozostatky, ktoré sú uložené v rakve v Kolínskej katedrále. Táto rakva je dar Fridricha Barbarossu (považovaný za jedného z najväčších panovníkov stredoveku), ktorý tieto pozostatky dostal v roku 1164 z Milána, kam sa v 5. storočí títo mudrci dostali z Carihradu.
Sviatok Troch kráľov - Zjavenie pána, sa slávi 6.januára/ledna. Počas tohto sviatku sa posväcujú domy. Nad dvere kňaz píše podľa aktuálneho roku výraz v tvare 20-C+M+B-06 (Christus mansionem benedicat - Boh nech žehná tento dom) - podľa začiatočných písmen údajných mien troch kráľov. Deň Troch kráľov je posledným dňom obchôdzok vianočno-novoročného obdobia. V tento deň chodili traja chlapci preoblečení za biblických kráľov. Jeden mal ozembuch, ďalší betlehem a palicu. Cez plece si prehodili plachty - haleny a hlavu si prikryli vysokými papierovými čiapkami.
 
Spievali:
 
Pásli ovce valasi, valasi,
Pri betlemskom salaši, salaši.
Anjel sa in ukázav, ukázav,
Do Betlema ísť kázav, kázav.
Stante hore a pote, a pote,
Pána Krista najdete, nájdete.
Najdete ho v jasličkách, jasličkách,
Zavinutô v plienočkách, v plienočkách.
Mária ho kolembá, kolembá,
A Jozef mu tak spéva, tak spéva.
Na husličkách ju, ju, ju,
A na gajdách du, du, du.
(zdroj:wikipenia,referaty.sk,golianovo.sk-upravené)

2 komentáre:

  1. U nás už byli Tři králové včera, vybírají u nás v obci penízky pro charitu, myslím, že je to hezký zvyk...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás prišlo postupne až 9 kráľov !! Zvyk je to pekný, ale sa pomaly a iste vytráca. Charita je dobrá vec, ale... Kto vie, či ide ozaj o charitu? Moc neverím. Kedysi sa dávali sladkosti, prípadne ovocie - dnes by každý chcel len peniaze ... Nuž, zmena je to veľká. 🌞

      Odstrániť