😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

26. 1. 2010

Benátky 2

 
 
 
 
 
 
pokračovanie článku Benátky 1
Táto lagúna so slanou vodou sa rozprestiera pozdĺž pobrežia medzi ústím rieky Pád a riekou Piava. Celá benátska komúna mala k 1.01.2004 až 271 633 obyvateľov, z toho v historickom centre žilo (centro storico) 62 000, mimo lagúny (terra ferma), hlavne v mestách Mestre a Marghera 176 000 ľudí. Metropolitná oblasť Benátky - Padova je domovovm pre viac ako 1,5 milióna ľudí.
Dejiny Benátok sa začínajú v polovici 5. storočia : na neobývané ostrovy sa uchýlili obyvatelia okolitých pevninských miest (hlavne aquilejskí Rimania) pred nájazdmi barbarov (Hunov). Založili tu niekoľko osád, ktoré sa v roku 697 spojili do Benátskeho námorného zväzku na čele s dóžom, ktorého počnúc 8. storočím už menuje zhromaždenie ľudu. Benátky sa tak vymanili spod vplyvu Byzanciue a stávajú sa nezávislou republikou, čo je prvý krok k ich politickému a hospodárskemu vzostupu.
Benátske súostrovie za rozprestiera na 7 štvorcových kilometroch, napriek tomu rozloha "communi" je oveľa väčšia, lebo k Benátkam patria aj ostrovy Burano, Murano a Torcello v samotnej lagúne, ostrovy Lido a Pellestrina zo smeru mora a napokon mestá Asseggiano, Carpenedo, Chirignano, Dese, Favoro, Malcontenta, Marghera, Mestre, Tessera, Trivignano a Zelarino sú na pevnine. Samotné Benátky sa delia na šesť mestských častí, ktoré sa volajú sestieri. Tieto časti sú Cannaregio, Castello, Dorsoduro, San Marco, San Polo a Santa Croce.
Vari najznámejším obrazom Benátok je Námestie svätého Marka, kde sa nechávajú turisti fotografovať pri kŕmení holubov, čím si krátia čakanie na prehliadku Baziliky svätého Marka.
Toto námestie je navonok veľmi pekne udržiavané, no skutočný stav budov v meste je žalostný. Skoro polovica nemá vyhovujúce sociálne zariadenia a ich základy vyžadujú rozsiahlu rekonštrukciu. Tomu zodpovedajú i hotely, ktoré sú síce drahé, avšak neposkytujú ani zďaleka také pohodlie ako ubytovacie zariadenia na neďalekej pevnine. Preto si turisti často vyberajú lacnejší a pohodlnejší hotel na pobreží a do historického centra Benátok sa vyberú mestskou dopravou cez deň. Ruch v meste končí približne okolo ôsmej hodiny večer, kedy už väčšina turistov odíde poslednými autobusmi do okolitých osád.
Obyvateľstvo Benátok starne. Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nevyhovujúceho bývania a pracovným možnostiam šťahujú preč do moderných miest. V historickom centre bývajú trvalo alebo v čase turistickej sezóny najmä miestni umelci a remeselníci.
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára