😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

26. 1. 2010

Terchová

 
 

 
Prvá písomná zmienka o tejto známej obci na severe Slovenska (okr. Žilina) pochádza r roku 1598.
Obec je známa hlavne svojou kultúrnou tradíciou a ako stredisko cestovného ruchu. Od začiatku 60. rokov sa tu každoročne koná kultúrny festival pod názvom Jánošíkove dni. Z podujatí sú známe napríklad Cyrilometodské dni, Country fest Rozmarín, Budzogáň, Deň sv. Huberta a ďalšie. Neďaleko obce sa vo Vrátnej doline nachádza stredisko letnej a zimnej turistiky ako aj lyžiarske stredisko. V obci sa samozrejme nachádza aj Jánošíkove múzeum.
Kostol sv. Cyrila a Metoda v Terchovej je zasvätený prvým slovanským vierozvestcom a patrónom Európy sv. Cyrilovi a Metodovi. Kostol bol postavený v r. 1942 - 49. V interiéri sú drevené plastiky solúnskych vierozvestov, kamenný obetný oltár z r. 1976, ktorý vytesali terchovskí kamenári. Na oknách sú vyleptané motívy z cyrilometodského obdobia.
Známy je Terchovský drevený betlehem vyhotovený domácimi majstrami. Je rozdelený na dve časti, prvá je venovaná Terchovej a starým ľudovým remeslám a druhá biblickým príbehom Nového zákona. Prvýkrát bol vystavený na Vianoce r. 1976.
V Terchovej sa narodil 25.01.1688 Juraj Jánošík - slovenský zbojník a národná legenda a tiež sa tu 15.04.1718 narodil spisovateľ, právny historik a knihovník Adam František Kollár.
 
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára