😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

14. 12. 2009

Aromoterapia

 


 
Už v dobách starých kultúr Egypťanov, Číňanov i Japoncov patrili aromatické látky k významným liečebným a harmonizačným prostriedkom. Aromoterapia znemaná výber a použitie éterických olejov k dosiahnutiu harmónie medzi telom, duchom a dušou. Éterické oleje sa získavajú prevažne destiláciou vodnou parou a obsahujú vysoko účinné látky vo vysoko koncentrovanej forme. Oleje sa používajú vo vodnom kúpeli, v tzv. Arómovej lampe, či ich používame ako obklady alebo pri rôznych masážach.
Ako sa éterické oleje používajú?
Voňavý zdravotný kúpeľ - dávkujeme 5-10 kvapiek do 28 až 35 stupňov teplého kúpeľa, vodu zamiešame, aby sa v nej vytvoril jemný film, ktorý potom priľne na pokožku. Takýto kúpeľ uvoľnuje a má ukľudňujúce účinky.
Masáž - použijeme 4 % éterického oleja a 96 % vysoko kvalitného rastlinného oleja (olivový, slnečnicový, jojobový či avokádový - najideálnejší je olivový).
Starostlivosť o pleť - pridáme 1-3 kvapky oleja do základných mastí, gelov alebo pleťových vôd. Väčšina éterických olejov má silné cytofalaktické účinky - teda stimuluje produkciu nových buniek, čo napomáha zachovať mladistvý vzhľad pleti. Táto vlastnosť je výrazná pri levanduli a pomarančovom kvete.
Arómová lampa - do vodou naplnenej lampovej misky dáme 1-3 kvapky éterického oleja, zapálime kahanček a necháme žíhať. Sem je vhodné použiť hlavne éterické oleje určené pre dýchacie cesty.
 
Čajovník austrálsky (Melaleuca altemifolia) - 100 % Tea Tree Oil: Lekárnička vo fľaštičke, fľaštička prvej pomoci, zázračný olejček ... práve takto sa označuje najsilnejší prírodný antiseptický (protizápalový) prostriedok - čajovníkový olej. Má aj protiplesňové, antibakteriálne a hojivé účinky. Mal by byť neodmysliteľnou súčasťou našej domácej lekárničky! Priaznivý účinok má na popáleniny, spálenie slnkom, škrabance, odreniny, podvrtnutia, natiahnutie svalu, na alergické dermatózy, lupienku (psoriázu), svrbenie, kojenecké vyrážky a potničky, akné, uštipnutie hmyzom (komáre, včely, kliešte), herpesy (opary), afty, zápaly zubov a ďasien, zápaly ucha, kožné, nechtové a vlasové plesne, vlasové problémy, vaginálne a menštruačné problémy, artitída, bradavice, hemoroidy, popraskané päty, kurie oká, a podobne. Čajovník ani pri dlhodobom používaní nepoškodzuje bunky a nedráždi tkanivo. Pomáha okysličovaniu buniek, čím pokožka získava mladistvejší vzhľad a tiež častokrát napomáha k odstráneniu odumretého tkaniva, pod ktorým sa objaví zdravá ružová pokožka.
Použitie: Čistý neriedený olej aplikujeme priamo na postihnuté miesto (vyrážky, vredy, akné, popáleniny, plesne, bodnutie hmyzom, odreniny, škrabance, zápaly zubov, opary...).
Na dermatitídy, ekzémy, kojenecké vyrážky i na masáže používame riedený olivovým alebo slnečnicovým olejom v pomere 1 : 10.
Pri vlasových problémoch (lupiny, plesne, zápaly) použijeme 1-2 kvapky čistého oleja do šampónu (na 250 ml šampónu 10 kvapiek čajovníka).
Na kloktanie a výplachy ústnej dutiny - cca 5 kvapiek na pohár vody.
Pri bolesti ucha 1 kvapka na navlhčenú vatu.
Na kúpanie, kúpele nôh asi 10 kvapiek do kúpela.
Ako náhrada antibiotického zásypu pri poranení - čajovník má 5 x silnejšie účinky ako bežný penicilín.
Možno ho použiť aj do otvorenej rany, kde sa zvyšuje jeho antibakteriálne pôsobenie v prítomnosti krvi a hnisu - preniká hlboko do infikovaného tkaniva a za sebou zanecháva zdravé tkanivo.
Čistý olej nikdy neaplikujeme do oka ani na kojeneckú pokožku.
 
Charakteristika jednotlivých éterických olejov:
Aníz : má silne stimulujúci účinok, šíri okolo seba "teplo a útulno", používa sa proti migréne, bolestivej menštruácii, pri dýchacích ťažkostiach, kašli a astme, uvoľňuje nervy. Nesmie sa používať v tehotenstve a pri vysokom tlaku.
Bazalka : má antiseptické účinky, zbavuje melanchólie, uľahčuje pri migrénach.
Bargamot : je antiseptický, ukľudňuje a osviežuje, vhodný je pri starostlivosti o mastnú pleť, jeho citrusová vôňa odstaňuje pachy. Je veľmi vhodný na odparovanie do miestností.
Borievka : posilňuje žalúdok, mierni reumatické ochorenia, vhodná je na liečenie kožných ekzémov, podporuje potenie, čistí, tonizuje, ukľudňuje a pomáha pri boestivej menštruácii.
Borovica : je veľmi účinný antiseptický prostriedok, pozitívne pôsobí pri ochorení horných dýchacích ciest, pomáha predchádzať chrípke, angíne a zápalom močových ciest.
Citrón : čistí, osviežuje, ukľudňuje a stimuluje. Zvyšuje tlak krvi, znižuje horúčky, obnovuje pamäť, zabraňuje krvácaniu a lieči kŕčové žily. Nesmie sa používať tam, kde je silné ultrafialové žiarenie alebo slnečný svit.
Citronella : ľahký, osviežujúci a vhodný pri strese a duševnej únave. Odpudzuje hmyz.
Citrónová tráva - Lemongras : táto vôňa pôsobí proti stresu a únave, vynikajúco prevonia byt, čistí a dezinfikuje vzduch.
Céder : vhodný na choroby dýchacích ciest, kožné choroby, kožné vyrážky, vhodný na akné, mastnú pleť, vlasy, podporný pri liečbe lupienky a pomáha pri depresívnych stavoch a únave.
Eucalyptus : je silne antiseptický, pôsobí proti nachladnutiu, chrípke a iným ťažkostiam spojeným so zimným a prechodným obdobím, zamedzuje svalovej únave a zabíja zárodky baktérií.
Fenikel : antiseptický, antispazmatický, zmierňuje bolesti pri menštruácii, podporuje činnosť žalúdka a sleziny, zmierňuje dýchacie ťažkosti. Vhodný je v boji proti obezite a posilňuje zrak.
Geranium : pôsobí ukľudňujúco, vyrovnáva psychiku, udržuje stabilitu citov, účinný je proti depresiám i nervovému vypätiu. Má silné protizápalové účinky a vhodný je pre každú pleť.
Harmanček : napomáha tráveniu, je to analgetikum, antiseptikum, antispazmatikum, podporuje tvorbu žlče, reguluje menštruáciu, podporuje potenie a napomáha hojeniu rán. Doporučuje sa proti mrzutosti, pri záchvatoch, hystérii, pri bolestiach uší, zubov a iných zápalových problémoch.
Hrebíček : vhodný pri migrénach, účinný pri bolestiach zubov, zápaloch ústnej dutiny, stimuluje, prináša pocit tepla a útulnosti.
Jazmín : silné afrodiziakum, doporučuje sa aj pri emočných problémoch, pôsobí ako nervové sedatívum a súčasne aj povzbudzuje. Patrí k najdrahším éterickým olejom.
Kajeput : uľahčuje dýchanie, vhodný je pri astme, bronchitíde, pri nachladnutí, nádche a viróze.
Kosodrevina : silný a kvalitný antiseptický prostriedok, ktorý zároveň stimuluje, občerstvuje a čistí ducha. Dodáva silu, mužnosť a pozitívne pôsobí na dýchacie cesty pri prechladnutí.
Levanduľa : mierni bolesti hlavy, migrény a lieči nespavosť. Má antidepresívny, antiseptický, močopudný účinok, podporuje potenie, posilňuje imunitný systém a odpudzuje mole.
Mäta : vhodná pri zažívacích ťažkostiach, pri nadúvaní, pocitoch na zvracanie i pri bolestiach hlavy. Uvoľňuje hlieny, pri prechladnutí uvoľňuje priechodnosť nosných dutín. Nepoužívať vtehotenstve.
Medovka : sedatívum, podporuje trávenie, vhodná pri neurózach, znižuje tlak, tonizuje a vyvoláva potenie.
Myrta : má antiseptický, protizápalový, adstringentný účinok, podporuje trávenie, hojenie a tonizuje. Pre ochladzujúci účinok je vhodná najmä v horúcom a suchom podnebí.
Pomaranč : ukľudňuje, pomáha obnoviť duševnú rovnováhu, dodáva duševnú silu. Má pozitívny vplyv na regeneráciu buniek, je vhodný na celulitídu. Nepoužívať na slnku.
Pomarančový kvet : silné afrodiziakum, ukľudňuje, zmierňuje bolesti. Vynikajúci pre starostlivosť o starnúcu pleť, napomáha aj vstrebávaniu prasknutých žiliek.
Rozmarín : mierni reumatické bolesti, napomáha koncentrácii a ostrí pamäť. Ma stimulačné účinky na unavené svaly, regeneruje bunky, lieči detské ekzémy a alergie, zvyšuje krvný tlak. Vhodný najmä pre starostlivosť o starnúcu pleť. Nevhodný pre tehotné.
Ruža : má vynikajúcu schopnosť obnovovať psychickú rovnováhu, svojou vôňou ukľudňuje. Vynikajúca je pri depresiách, posilňuje srdce, žalúdok a pamäť, regeneruje menštruačný cyklus. Je afrodiziakum.
Santal : vhodný pri starostlivosti o pleť, má antibakteriálne účinky pri akné. Exotická vôňa má ukľudňujúci účinok. Vhodný je aj pri liečbe dýchacích ciest.
Šalvia : má sťahujúci a stimulačný účinok, silné protizápalové účinky. Vhodná je na masáže svalov a brucha počas bolestivej menštruácie, znižuje krvný tlak a podporuje močenie.
Škorica : stimuluje, prináša pocit tepla a útulnosti zvlášť pri chladnom počasí. Má antiseptické účinky.
Tymián : pôsobí antisepticky, je veľmi dobrým preventívnym prostriedkom proti chrípke a nachldnutiu, pôsobí na dýchacie cesty, ukľudňuje a zmierňuje bolesti hlavy a lieči aj kožné plesne.
 
Účinnosť éterických olejov sa zvyšuje ich kombináciou, takže tu je malý výber :

Hapči : pôsobí na horné a dolné dýchacie cesty, lieči chrípku a iné ochorenia z prechladnutia (zloženie: mäta, aucalyptus, rozmarín, ihličnany, kajeput).
Harmónia : má vysoko stimulujúce povzbudzujúce účinky ako fyzické, tak aj psychické. Posilňuje myseľ, koncentráciu a pamäť (zloženie: citrusy, ihličnany, rozmarín).
Matterhorn : zmes olejov alpských bylín, pôsobí priaznivo na dýchacie cesty, stimuluje a ukľudňuje.
Morský vánok : afrodiziakum zložené z olejov palmarósa, geranium, pačuli, santal, pomaranč.
Nirvána : zmes silíc silne ukľudňujúcich, povznášajúcich sa nad ťažkosti a problémy, uvoľňujú depresie a zúfalstvo, odbúravajú negatívne pocity (zloženie : lebanduľa, medovka, myrta).
Paradiso : citrónovo-vanilková vôňa, ktorá pôsobí stimulačne - je to afrodiziakum.
Šeherezáda : silné afrodiziakum (zloženie :Ylang-Ylang, pačuli, jasmín, bergamot, citrus).
(zdroj: priložený letáčik k olejovej lampe)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára