😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

26. 11. 2009

Umberto Nobile

 



Narodil sa 21.01.1895 a zomrel 30.07.1978 v Ríme.
V roku 1926 spoločne s Roaldom Amundsenom preleteli vzducholoďou "Norge" - ktorú sám skonštruoval - severný pól. Dodnes nie je celkom jasné, či boli prví. Pár dní pred nimi sa pochválil Američan Robert Byrd, že sa mu to podarilo na malom lietadle, ale už vtedy vyzerala jeho správa o severnom póle prinajmenšom podozrivá...
O dva roky - v roku 1928 sám viedol polárnu expedíciu na vzducholodi "Italia". Dňa 23. 05. 1928 sa Nobile s posádkou tretíkrát v priebehu dvoch týždňov pokúsil priletieť k pólu. Na druhý deň ráno sa im to podarilo a na palube oslavovali. Ani táto výprava ale nebola bez škvŕn. Vyslala ju fašistická vláda Benita Mussoliniho. Rím zaplatil vzducholoď a posádku. Spolu s 16 členmi výpravy a Nobilovým teriérom Titinom sa tak na palubu dostala aj politika.

Nobile do poslednej chvíle rozmýšľal, kadiaľ sa vráti, či sa vydá ku kanadským brehom alebo sa vráti na Špicbergy. Meteorológ na palube odporučil návrat domov. To rozhodnutie nebolo šťastné. Pre zlé počasie sa cestou nazad pri Špicbergoch loď zrútila (na palube bol aj český profesor František Běhounek). Deviati členovia posádky sa ocitli na ľadovej kryhe. Ostatní sa spoločne so vzducholoďou potopili. Akoby zázrakom sa Nobilovi podarilo zachrániť dostatok zásob, stan a vysielačku. A tak sa rozletela správa: SOS - Nobile. Prvú správu od stroskotancov zachytil po desiatich dňoch mladý Rus a okamžite sa to rozchýrilo. Sedem krajín vyslalo k severnému pólu lode a lietadlá. Pri záchrannej výprave o mesiac neskôr zomrel aj Amundsen. Napriek ich nezhodám ho chcel zachrániť. Paradoxne to bol on, kto v ľade zomrel. Francúzske lietadlo, ktoré ho viezlo k Špicbergom, havarovalo. Červený stan na ľadovej kryhe objavili Taliani a Nobilovým mužom zhodili zásoby jedla. Prvý pristál švédsky pilot Einar Lundborg. Vyčerpaného Nobila prinútil, aby nasadol a vrátil sa s ním do bezpečia. Havaroval ale aj Lundborgov stroj a tak si na záchranu musel Nobile počkať o niekoľko dní dlhšie. Ostatných mužov zachránili po 49 dňoch utrpenia Rusi, ktorí do pátrania zapojili dva ľadoborce.

Nobile bol za trest prepustený z armády. Fašisti z neho urobili hlavného vinníka havárie. Ľadový hrdina preto emigroval do Sovietskeho zväzu a neskôr do Ameriky. V rokoch 1932 až 1936 bol poradcom pre konštrukciu vzducholodí v Moskve. Do Talianska sa vrátil až po druhej svetovej vojne.
(zdroj:wikipedia,encyklopedia-sme.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára