😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

25. 11. 2009

Roald Amundsen


 


Celým menom sa volal Roald Engelbregt Gravning Amundsen a narodil sa16.07.1872 v rodine nórskych lodiarov a námorných kapitánov v Borge pri Sarpsborgu v Belgicku. K životu polárneho bádateľa ho inšpiroval Nansenov prechod Grónskom v roku 1888.

Svoju prvú expedíciu viedol v roku 1903 na lodi Gjoa a ako prvý uskotočnil severozápadný priechod medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Počas tejto výpravy Amundsen študoval spôsob života miestnych obyvateľov, hlavne čo sa týka schopnosti prežiť v arktických podmienkach a skoro začal používať ich spôsob obliekania. Tiež sa od nich naučil využívať ťažných psov.

Po veľkom triumfe na Gjøe Amundsen plánoval dobyť severný pól. Keď sa však po svete rozletela správa, že najprv Robert Peary v roku 1909 dosiahol severný pól, zmenil svoje plány. Na legendárnej Nansenovej lodi Fram sa vydal roku 1910 na cestu do Antarktídy. 14.01.1911doplával k Rossovmu poberžiu, tu postavil základňu, ktorú pomenoval Framheim - domov Framu. Bolo to o 60 míľ bližšie k pólu ako záliv McMurdo, kde mala základňu konkurenčná britská expedícia vedená Roberotm Falconom Scottom. Scott sa vydal cestou, ktorú objavil Ernest Shackleton. Amundsen musel objaviť vlastnú trasu cez Antarktické vrchy. Počas februára/únor a marca/březen Amundsen a jeho ľudia vybudovali podporné tábory na 80°, 81°a 82° južnej šírky. Takto si zároveň odskúšali antarktické podmienky a svoje vybavenie. Zimu vo Franheime trávili prípravou výstroja, hlavne saní.

Amundsen začal svoju púť k pólu 20.10.1911. Južný pól dosiahli ako prví ľudia v histórii 14.12.1911, o 35 dní skôr ako Scott. Ako dovtedy žiadna výprava, viezli si so sebou rozmerný a ťažký bezdrôtový telegraf, ktorý by mohli použiť na priamu komunikáciu z pólu. Amundsenov úspech bol verejnosti oznámený až 7.03.1912...Amundsen vyrozprával svoj príbeh v knihe The South Pole: An Account of the Norwegian Antarctic Expedition in the "Fram", 1910-1912 (Južný pól: Príbeh nórskej antarktickej expedície na lodi Fram, 1910-1912).

Po Amundsenovi a jeho súperovi Scottovi je pomenovaná americká vedecká stanica "Amundsen - Scott" priamo na južnom póle.
Amundsen zahynul roku 1928 pri nehode lietadla v Severom ľadovom oceáne počas záchrannej akcie, keď ďalšia Nobileho vzducholoď "Italia" havarovala. Amundsenovo telo sa nikdy nenašlo.

(zdroj:wikipedia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára