😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

23. 11. 2009

Južný a severný pól

 
 

 
ANTARKTÍDA sa nachádza okolo južného pólu našej Zeme, obklopujú ju okrajové moria Atlantického, Tichého a Indického oceánu.
Je to náš najchladnejší svetadiel, ktorý nemá svoje stále obyvateľstvo. Žijú tu kolónie tučniakov, tuleňov a vtákov. Po podpísaní Zmluvy o mierovom a nekomerčnom využití Antarktídy v roku 1959 sa toto územie stalo medzinárodným. Antarktída je teda medzinárodnou oblasťou, iba na jej ostrovoch majú niektoré štáty meteorologické alebo rybárske základne. Najvyšším vrcholom je Vinson masív, vysoký 4 892 m.n.m. Tiež sa tu nachádza niekoľko sopiek - momentálne spia - inak sú ešte činné. Najznámejšia sopka je vysoká 3 795 m.n.m a nesie názov Mt.Erebus. 
95% povrchu antarktídy zaberá pevninský ľadovec - miestami hrubý až 4 km. Celkove tvorí ľadovec na antarktíde 90% objemu všetkého ľadu na Zemi. Ak by sa ľad roztopil, hladina svetového oceánu by stúpla o 64 m. 
Drvivú väčšinu tohto svetadielu tvorí polárna púšť, podnebie je tu veľmi suché, ročné obdobia sú tu len dve : dlhá - studená zima a krátke - studené leto. Bola tu aj nameraná najnižšia teplota na Zemi a to až -89,2 stupňov. 
V súčasnosti sú jedinými stálymi obyvateľmi vedci, ktorí pracujú približne na 70-tich výskumných staniciach. Objavili tu obrovské nerastné bohatsvo, sú tu ložiská rúd, farebných kovov, uránu, uhlia a ropy. Nerastné suroviny sa však nevyužívajú, pretože ich ťažba by bola mimoriadne nákladná.
 

 
 
ARKTÍDA je oblasť nachádzajúca sa okolo severného pólu. Skladá sa z ľadom pokrytého oceánu ktorý je obklopený permafrostom (plocha dlhodobo pokrytá ľadom). Okrem organizmov žijúcich v ľade sa v mori nachádzajú ryby a morské cicavce ako sú tulene a mroži, žijú tu vtáky, líšky, soby a medvede. Rastú tu rôzne trpaslíčie kríky, machy a lišajníky, stromy nie.
Bohužiaľ, pre globálne otepľovanie sa táto oblasť zmenšuje, ľady sa pomaly ale iste roztápajú a ich celkové roztopenie by malo nastať okolo rokov 2040 až 2100, čo nie je až tak ďaleko ...

(zdroj:wikipedia,referaty.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára