😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

1. 11. 2009

Pablo Picasso

 

 
Španielsky maliar baskického pôvodu sa narodil za veľmi ťažkého pôrodu - nedýchal a vraj mu pomohlo to, že na neho fúkali dym z cigarety... Aj keď bol teda "najmladším fajčiarom" planéty, stal sa najslávnejším umelcom 20. storočia. Jeho prvé slovo bolo "lápiz", čo po španielsky znamená ceruzka. Picasso nenávidel školu a často tam odmietal ísť, preto mu jeho rodičia dovolili zobrať si do školy otcovho holuba. Okrem holubov bola jeho láska maľovanie a keď v roku 1891 jeho otec, ktorý bol amatérskym maliarom, dostal prácu ako učiteľ maľovania na kolégiu, Pablo išiel s ním. Často sa pozeral na otca ako maľuje a ten mu niekedy dovolil pomôcť mu. Jeden večer otec maľoval holuba, však musel narýchlo odísť. Keď sa vrátil, našiel Picassa stáť za dokončeným obrazom a bolo to úžasne krásne a reálne. Vtedy mu otec dal svoju paletu i štetce a už nikdy nemaľoval. A to mal Picasso iba 13 rokov. Od tej doby neprestal maľovať. 
Jeho avantgardné a fantázie plné diela zásadne zmenili do tej doby užívané pravidlá umeleckej tvorby, ukazovali mnohým umelcom nové cesty tvorby a podnecovali ich k ďalšiemu rozvoju umeleckého výrazu. Jeho prvé diela, obrazy "modrého obdobia" , vyjadrujú melancholické naladenie, zobrazujú izolované figúry, výraznú nemohúcnosť a smútok. 
V obrazoch "ružového obdobia" naopak dominujú figúry, ktoré sa vedia presadiť. Červená znamenala pre Picassa farbu krvi : symbol života. V roku 1907 sa podieľal Picasso spoločne s Georgeom Braquem na vzniku kubizmu, umeleckého smeru, ktorý z trosiek rozbitej formy vytváral nový druh. Kubizmus vnímal figúry, krajinu aj predmety v geometrickej forme, kockách, ktoré boli usporiadané tak, aby zobrazované predmety ukazovali zo všetkých strán. 
Picasso namaľoval vyše 6000 obrazov. Dnes stojí jeden "Picasso" niekoľko miliónov libier. Picasso sa vo svojom živote angažoval aj spoločensky a politicky. Zomrel vo veku 91 rokov.
(zdroj:referaty.sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára