😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

30. 10. 2009

Andy Warhol

 

 
Rodičia Andyho Warhola pochádzali z dediny Miková pri Medzilaborciach na Slovensku a v roku 1913 sa odsťahovali do Ameriky, kde sa im narodil Andy, najmladší z troch bratov. Jeho otec Andrej Varchola pracoval ako baník až do roku 1942, kedy zomrel. Júlia Varcholová po smrti manžela žila s tromi synmi Paulom, Johnom a Andym na hranici existenčného minima. Andrew Varchola, Andrej, Andrijko, ako ho volali, vyrastal v úbohej pittsburghskej štvrti zvanej Ruská dolina. Cez prázdniny predával ovocie a pomáhal pri aranžovaní výkladov...
Roku 1945 Andy nastúpil na Carnegie Institut of Technology v Pittsburghu, kde študoval Pictorial Desing. O tri roky školu ukončil s titulom bakalára. Hneď na to odišiel do New Yorku a zmenil svoje meno z pôvodného Andrew Varchola na Andy Warhol. Nasledujúcich desať rokov pracoval ako náborový grafik pre rôzne moderné magazíny. Počas tohto obdobia získal niekoľko významných ocenení: vyznamenanie od Inštitútu pre grafické umenie, uznanie za tvorbu novinových anoncií od Art Directors Club a niekoľko vyznamenaní za svoju komerčnú grafiku. V roku 1952 sa v Hugo Gallery v New Yorku uskutočnila veľkolepá výstava jeho ilustrácií k literárnemu dielu Trumana Capota, autora bestsellera "Raňajky u Tiffanyho". 
Na začiatku šesťdesiatych rokov, po návrate z ciest po Európe a Ázii, sa začal zaoberať kreslením. Roku 1960 navrhol Andy Warhol prvé reklamy fliaš Coca-coly. V tomto roku sa vracia k maľbe a jeho prvými dielami sú seriály kreslených obrázkov Comic-strip figury. Tie však maľuje len nasledujúce tri roky, kým sa nezoznámi s Lichtensteinovými maľbami Comic-strip v galérii Castelli. 
Warhol v sérii ART FROM ART pretváral diela významných majstrov, ktorých obdivoval a tak trochu im aj závidel. Jeho nové maľby boli prvýkrát vystavené v roku 1962 vo Ferus Gallery v Los Angels, neskôr aj na jeho samostatnej výstave v Stable Gallery v New Yorku. Už začiatkom 60. rokov založil v centre newyorského Manhattanu ateliér, tvorivou dielňou sa stalo prenajaté skladište, ktoré pomenoval "Továrňou na umenie - FACTORY". Bolo to legendárne miesto schôdzok mladých umelcov, z ktorých časť sa tam neskôr nasťahovala. Všetci túžili po experimente, ktorý by zmenil svet umenia. Warhol nebol jediný, ktorý sa stal jeho súčasťou. Pod jeho strechou napísal svoje najslávnejšie básne aj prívrženec "Beat Generation"- Allen Ginsberg.
Niekoľko dní po smrti Marylin Monroe použil jej populárny portrét v seriáli obrazov. Nemohol odvrátiť jej smrť, tak ju poprel vo svojom svete. Opätovne vzkriesil jej tvár ako symbol zvodnej ženskej krásy a večnej mladosti. V Štokholme v roku 1967 otapetoval celú fasádu Moderna Museet hlavami kráv. O štyri roky neskôr to zopakoval v New Yorku a v roku 2005 sa objavil na fasáde jedného z činžiakov v Medzilaborciach tucet strapatých rôznofarebných Andyho hláv. 
Napriek tomu, že na začiatku 80. rokov dokázal vzbudiť záujem nastupujúcich mladých umelcov ako živá legenda popu, jeho energia sa už vytrácala. Podvedome začal maľovať "Poslednú večeru", svoju záverečnú jednoobrazovú výstavu.
Dva dni pred smrťou sa dokonca zúčastnil na módnej prehliadke, na ktorej sa podieľal aj ako model. "Hovorili sme mu, aby šiel do nemocnice. Bol veľmi chorý, ale nechcel sa liečiť," spomínajú jeho priatelia. Bolesť bola tak veľká že, v sobotu, 21. 02., požiadal svojho bodyguarda Kena Lelanda, aby ho zaviezol do nemocnice. "Nechcel ísť na kliniku. Nechcel, aby jeho bohatí a vplyvní priatelia vedeli, ako je na tom zle," spomína Ken. Po príchode do nemocnice sa Andy personálu spýtal, či je v nemocnici okrem neho aj iná hviezda. Keď mu sestra odpovedala, že on je najväčšia, bol veľmi spokojný. Ešte v ten deň mu operovali chorý žlčník, niekoľko hodín po operácii však dostal infarkt a na druhý deň zomrel.
(zdroj:referaty.sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára