😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

2. 11. 2009

Malabo


Rovníková Guinea
 
Pred rokom 1963 sme ju poznali ako Španielska Guinea - nemá svoje hlavné mesto na kontinente, ale na ostrove Bioko.
Od roku 1968 je to nezávislá krajina a španielčina je jej úradný jazyk. V prístavnom meste Malabo, ktoré je od vačšej časti územia oddelené Guinejským zálivom, sídli prezident, parlament i vláda.
Malabo, ležiace pod vyhasnutou sopkou Pico de Santa Isabel, má 50 tisíc obyvateľov, pravouhlý systém ulíc, viaceré staré drevené domy ustupujú novej výstavbe, pribúdajú obchodné centrá a moderné reštaurácie. Cez deň aj v noci je mesto bezpečné, v jeho strede sa nachádza námestie, ktoré nesie názov "Španielske". Lemujú ho oficiálne budovy mesta - prezidentský palác a sídlo predsedu vlády, dvojvežová kresťanská katedrála a jedna z najvychýrenejších reštaurácií strednej Afriky "Club Nautico".
 
Osobitnou ponukou reštaurácie je palmové víno, ktoré domorodci ponúkajú pozdĺž ciest. Kúpanie v mori je pre cudzincov prakticky nemožné, na znečistené pláže prichádzajú iba domorodci. Kotviace lode tu vyhadzujú svoj odpad, priamo do mora vypúšťajú olej a tiež blízka rafinéria, ktorá produkuje ďalšie nečistoty nimi znečisťuje more. Až smerom von z mesta je nádherná pláž "Arena Blanca" s bielym pieskom a priezračnou vodou. Na jej konci sa nachádza malá rybárska osada, kde si možno kúpiť nápoje alebo objednať čestvú rybu.
Republika s rozlohou väčšou ako polovica Slovenska s neveľkým počtom obyvateľov nemá svoju periodickú tlač, na televízore možno naladiť iba zahraničné stanice. Hlavné informácie prináša rozhlas, ktorý je však orientovaný hlavne hudobne, celé hodiny tu hrá známa samba.

(zdroj:upravené z časopisu Teleplus)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára