😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

13. 11. 2020

História sa opakuje!

 

Zahraničním Internetem se šíří tento text, napsal ho britský historik Edward Gibbon, autor knihy " Úpadek a pád římské říše", která vyšla v roce 1776 !!

Mnozí lidé se domnívají, že současná Evropa kopíruje dějiny starého Říma.
Nejprve rozkvět, pak rozežranost, hedonismus a cynismus a nakonec pád.
Na internetu se šíří 20 bodů, které ukazují, jak skončil Řím a jak skončí asi i Evropa (ale i USA)...

Zde je nabízíme:

1. Valná většina obyvatel preferuje zábavu před prací
2. Množí se rozvrácené vztahy a svobodně žijící matky bez otců.  3. Senioři jsou zanedbáváni. Lidé pečují o domácí mazlíčky více než o svoje staré rodiče.  
4. Literatura a umění se stávají bezduchými. Vytváří se planá zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí zaplatí horentní sumy
5. Čestná vojenská služba vlasti je odmítána, zpochybňována, vysmívána a posléze zákonem zrušena. Armádu tvoří nájemní žoldnéři.  
6. Lidé pracující jsou zesměšňováni a jako vzor se staví prázdní pokrytci,
spekulanti, populisté, pochybní umělci  a takzvané celebrity.  
7. Daňové zatížení obyvatelstva stále roste a stát přerozděluje neúměrně vysoké částky. Lidé se nebojí nepracovat, protože stát se o ně vždy nějak postará.
8. Úroveň vzdělání rapidně klesá.
9. Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výše.
10.Přestává se vyrábět a pěstovat, protože výroba doma je moc drahá a potraviny  a výrobky se dovážejí ze satelitních zemí.
11. Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je velmi malá.
12. Početí a výchova dětí je vnímáno jako obtěžující a dětí se rodí stále méně.
13. Léty osvědčené mechanizmy, chránící poctivé před podvodníky, náhle selhávají.
14. Veřejné funkce se stávají předmětem kořisti zisku. Udělují se za úplatky, a kdo je získal, chce z nich kořistit, aby se mu vložený úplatek několikanásobně vrátil.
15. Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zájem pro věci veřejné, jsou vysmívány a zesměšňovány.
16. Šíří se cynismus.
17. Šíří se plýtvání, nestřídmost, znevažování znalostí, dovednosti a poctivé práce.  
18. Do země přichází velké množství cizinců.
19. Politikové nadbíhají i "lůze", která si vynucuje zábavu a státní podpory (chléb a hry)
20. Občané stále na všechno nadávají.


V tomto smere sa história teda rozhodne opakuje, pozri na dianie okolo seba a musíš to vidieť. Je šokujúce, že to čo bolo aktuálne koncom 18-teho storočia je aktuálne aj dnes ...


22 komentárov:

  1. Z toho, jak je to přesné, až mrazí. Hlavně tedy ten postupný úpadek školství, a většina mladých lidí nemá o literatuře ani ponětí, protože číst je nebaví. Obávám se, že úpadek celé západní civilizace je blízko, a současná krize s koronavirem tomu jen nahrává...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rovnako sa to vidí aj mne. Tá presnosť v podstate vo všetkých bodoch je skutočne šokujúca. Omyly sa ale dejú stále, tak treba dúfať, že niečo z toho sa nenaplní. Inak budeme ozaj a totálne v pr... 😪

      Odstrániť
  2. Uvidíme, jak to všechno urychlí, či zpomalí covid. Protože lehkomyslnost, s jakou jsou schopni to někteří lidé šířit, je neuvěřitelná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, dáme sa veru prekvapiť. Bohužiaľ máš pravdu, ľudia sú dnes v podstate schopní všetkého, pritom všetko čo nás čaká záleží len od nás. 🥺 Prajem pekný víkend!

      Odstrániť
    2. Ne vždy může člověk plně ovlivnit, co se kolem něj děje a bohužel ani kolem té brebery.
      No, uvidíme, co a jak bude. Ale ti, kdo to prodělávají, či prodělali i jejich blízcí, se nejspíš změní, a to nejen zdravotně, ale nejspíš změní i své priority. Jestli to bude stačit na celosvětovou změnu? Netuším.
      Dcerce končí po testech karanténa dnes. Ale je znova ve špitále, kde breberu nejspíš při první operaci chytla. Koho by to napadlo, že ano. Naštěstí se tehdy celá rodina po jejím návratu domů izolovala. Jejímu příteli končí karanténa zítra a dětem za týden. Ale tak zprávy jsou zatím celkem příznivé, tak snad bude víkend klidný i nadále :-), pokud se bude po druhé operaci dobře hojit,...No, špitál ji odoperoval, uvidíme, jak bude i nadále léčit, nebo ne.

      Odstrániť
    3. Netušila som že si mala dcéru v karanténe s kovidom! A chytiť ho ešte k tomu v špitáli, tak to je ozaj riadna smola. Hlavné ale je že testy dopadli dobre a rodinka je v poriadku. Samozrejme, držím palce aby všetko ďalšie dopadlo iba dobre a dcéra i s deťmi boli zase OK. Rovnako to prajem aj Tebe a všetkým nám ostatným. 🌞

      Odstrániť
    4. Zdravím, ono je to všechno zas jinak, těch různých okolností kolem toho je tolik a delší dobu,.... 3 různé dny testování, čekání na výsledky,...
      počítám pořád dokola, co a jak vlastně, a vychází mi, že to mohla chytit i od synka který chodil do školky, těžko říci, jak vlastně ta inkubační doba a všechno další okolo probíhalo.
      Jedno je jisté, dcerka byla pozitivní, následně její přítel a zas následně jeden syn také, druhý syn ne. Ten to mohl ze školky přinést a být bezpříznakový. Opravdu těžko určit, ony se ty doby prolínaly s prvním pobytem v nemocnici
      Nicméně po jejím prvním návratu se izolovali a nyní má doma snad problémy jen se zvýšenou teplotou pozitivně testovaný vnuk.
      Dcerka je nyní stále v nemocnici, na covidovém oddělení, na zvláštním pokoji, kde je sama,... V neděli absolvovala další operaci, včera a dnes ji pod narkózou převazovali. Sestry ve skafandru jí dají injekci, následně přijdou též ve skafandru chirurgové a mění obvazy,....
      Podle toho, kdy měla první příznaky, odhaduji, že by každý den měla přestat vylučovat virus a tak by konečně léčba měla začít naplno zabírat. Snad. Ale snad se cítí lépe, vše, co potřebuje má v pokoji, jen do sprchy jde snad mimo pokoj.
      A tak opravdu kdo mluví o chřipečce, případně jak Klaus šel mezi lidi s hadrem pod nosem - ať se jdou podívat do špitálu. Pak snad budou ohleduplnější. Každé promile, které zabrání nákaze se počítá. Co bych za to dala,.... Nu, snad to dopadne i u nás dobře,....
      Letos už jsme si i dalších neštěstí užili až až a stokrát si mohu říkat, že to je normální běh života,...nechci tomu chodit naproti...
      Než sestry obejdou pacienty, na druhé straně jim člověk odešel,...

      Odstrániť
    5. Je to tak ako píšeš, človek fakt netuší, kde sa môže nakaziť a kde nie. Ono sa tie nariadenia menia zo dňa na deň a tak už fakt nevieme ako sa chrániť čo najlepšie. Veľmi zle je na tom aj zdravotnícky personál, veľa je ich už v karanténe a veľmi málo pracuje. Ak má človek iný problém ako je kovid, tak na ošetrenie moc šance nemá... Musíme teda bojovať a dávať na seba ozaj veľký pozor aby sme sa tu všetci stretli aj takto o rok! 💖

      Odstrániť
    6. Snažím se zapojit zdravý selský rozum, ale ostatní, co si nechtějí roušku dát, neovlivním,... a zjistila jsem, že s rouškou nemusím dýchat studený vzduch :-)
      Zdravotnický personál - dcerka mluví o andělech ve skafandru. Myslím, že víc, než dělají, udělat nemohou. Ale jsou jedinou šancí marodů, aby přežili, pokud to jen trochu jde. A dcerku přece jen 3 x operovali, i když ten covid i v naší okresní nemocnici je. Tak snad to půjde, teď mi píše, že převazy jí dělají na sále pod narkózou,... ale infekční by již neměla být, a každý den i přestat vylučovat covid, který jí v těle mohl dělat tu paseku,... a tak snad budu mít příznivější zprávy pro ty, kdo se s tím jednou mohou setkat, aby viděli pomyslné světlo v dáli.... dnes doktoři opravdu umí hodně pomoci a zachránit. Spoléhám na to. Letos už nemíním do nebe nikoho posílat. To teda ne. :-) I kdybych měla začít "bohovat" jako to dělaly Žítkovské bohyně.... tedy zesílit své působení na maximum :-) Za srdíčko díky, i každé vlídné psané slovo je pro mne nesmírně důležité :-) A také přeji hodně zdraví a těším se na další setkávání zde.

      Odstrániť
    7. Bohužiaľ, veľmi veľa ľudí je proti noseniu rúšok - ja si myslím, že teraz je to potrebné a skotočne veľmi dôležité. Človek musí predsa chrániť nie iba seba ale aj iných. Napriek tomu, že von nechodím, rúška doma mám (jednorázové aj doma ušité). A teraz v zime je dobrý namiesto rúšok nákrčník, ktorý chráni hrdlo pred zimou a po vytiahnutí vyššie chráni aj dýchacie cesty.
      Tvojej dcérke budem držať palce aby bola čoskoro v poriadku a mohla konečne prísť domov k svojim. Veď človeku je vždy doma najlepšie a doma sa mu vždy darí lepšie ako v špitáli. 💖💖

      Odstrániť
  3. Mně tedy z toho, co jsem četla, nemrazí. Ono se říká, že člověk je vlastně pořád stejný, jen žije v jiných systémech a souvislostech. Myslím, že tohle lidé už cítili i dříve než v 18. st., jen to "nehodili" na papír. Dnes platí hlavně 20. bod - Lidé na všechno nadávají a já dodám, že tomu napomáhají i média, stačí pustit TV nebo číst zprávy na Seznamu. Velmi úspěšně tedy šíří tu lehkomyslnost a vše, lovci senzací. Ale jinak výborné téma, znovu se potvrzuje "Historia magistra vitae" = Historie je učitelkou života. Hanka ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hani, tie médiá sú už horšie ako 100x opakovaná blbá reklama. V poslednom čase už správy nesledujem - každý deň nám tam hovoria niečo iné a v podstate stále rovnaké, len inak povedané. Myslím, že ľudstvo sa mení, mám ten pocit že každým rokom je blbšie a blbšie. Stačí keď začne jeden "múdry" gágať, tak ostatní sa bezmyšlienkovite pridajú a gágajú spolu s ním. Takže je to v podstate len horšie a horšie.
      Zdravý rozum už prestáva fungovať...
      Prajem Ti Hanička pekný víkend! 🌞

      Odstrániť
  4. Jak trefné,jen si myslím, že z důvodu uvedených v bodu č. 4 si to ani nikdo nepřečte a už vůbec se nezamyslí. Škoda, jinak kdybych nečetla, že je psáno v době dávno minulé, myslela bych si, že to vše jsou poznatky dnešní doby ☺ sepsané nedávno.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to tak ako píšeš, tiež som si spočiatku myslela že ide o preklep a všetko sa týka dnešnej doby. Je teda smutné, že v tomto smere sa tá história skutočne opakuje. Človek je bohužiaľ tvor nepoučiteľný ... 😪

      Odstrániť
  5. Smutné a varující. Ono se to o různých dobách dá napsat podobně, ale úpadek je znát a ničí lidi, kteří by nebýt zásahů státu žili klidně, plodně a rozumně. Z historie je možné vyzískat mnoho poučení, ale že lidé dnes málo čtou (hlavně mladá generace, která s tím může něco udělat) a nedbá se na dostatečné školní vzdělání, pak to dopadá jak to dopadá ☻ ♣

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to ozaj tak ako píšeš:smutné a varujúce. Len keby sa ľudstvo zamyslelo a múdro konalo. To by bolo potom "iné kafe"! 🌞

      Odstrániť
  6. Jest děsivé kolik toho je opravdou. Až mě z toho mrazí. Doufám že medeti někdy budou žít ještě důstojným životem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Treba veriť, nádej zomiera predsa posledná! Ďakujem za návštevu blogu i za komentík! 🌞

      Odstrániť
  7. Krásně jsito vyjádřila, Vierko. Bohužel, nevím, kam to spějeme, no ne? Lidé jsou na sebe zlí, a myslím, že je to nejhorší ve směstech. Na vesnici ještě drží lidé aspoň trochu při sobě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, je ozaj smutné čo sa dnes deje, ľudia závidia, nenávidia, ženú sa len za peniazmi a vidia len seba. Ak toto bude pokračovať, tak fakt neviem, ako skončia ďalšie a ďalšie generácie. 😪

      Odstrániť
  8. Je to úděsné,jak to sedí na dnešní dobu.Bojím se o budoucnost dětí,vnuků a pravnuků.Dcera pracuje v nemocnici(lab)s Kovidem.Už jsem ji moc dlouho neviděla osobně(voláme si každý den).Je jí smutno,že nemůže navštívit svého vnoučka-a to se během dnes narodí jeho bratříček...
    Přeji všem dny ve zdraví ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, rovnako mám obavy aj ja. O to väčšie keď nám teraz zúri tá hnusná pandémia! 🌞

      Odstrániť