😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

22. 11. 2009

Peter Paul Rubens

 


 
Narodil sa vo vestfálskom Siegene ako šieste dieťa flámskeho vysťahovalca Jana Rubensa. Bol jeden z najväčších umelcov v dejinách.  
Vytvoril množstvo obrazov, nástenných dekorácií a kartónov pre gobelíny. V Antverpách si zriadil veľkú dielňu a vzhľadom na rozsiahlosť jeho tvorby dokončovali obrazy často učni a pomocníci.
 
Je autorom historických, náboženských a mytologických námetov : Posledný súd, Únos dcér Leukippových, namaľoval obrazy krajín : Krajina s dúhou, portréty : Rubens s Isabellou Brandtovou, Podobizeň Heleny Fourmentovej v kožuchu.
Bol tiež diplomatom. V posledných mesiacoch sa u Rubensa začali prejavovať zničujúce choroby. Mal dnu a veľké bolesti v rukách, takže niekedy nemohol ani maľovať. 30.05.1640 mu štetec definitívne vypadol z ruky. Pohreb sa konal o tri dni po jeho smrti v Kostole sv. Jakuba v Antverpách. Pochovali ho v kaplnke rodiny Fourmentiovcov, ktorú na jeho želanie zdobilo po dlhé stáročia jedno z jeho najkrajších diel - Madona so svätcami. Legenda hovorí, že keď sa o Rubensovej smrti dozvedel Rembrandt, tak len ticho zašepkal: "Zomrel veľký maliar".
(zdroj:derivat.sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára